Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Fér hra v říši Appianu

Už od loňského léta celá řada kritiků – včetně tohoto listu – vybízela vládu, ať zruší podezřelou soutěž o Severočeské doly. Minulou středu se tak stalo, bohužel se z toho však zatím nelze lze upřímně radovat.
Nejde o to, že když někdo připraví krajně podezřelý obchod a v poslední chvíli si to rozmyslí, těžko ho nějak zvlášť chválit. Nejde ani o to, že Špidlův kabinet vypadá jako skupina zmatkářů, kteří umějí velké privatizace spíš rušit než dotahovat do konce (je to už třetí případ, po Unipetrolu a Telecomu). Pořád lepší mít pověst nešikovného zmatkáře než šikovného korupčníka. Potíž je v tom, že věci se od loňského léta zkomplikovaly – je možné, že vláda už korupčníkem je, ale ještě šikovnějším, než jsme si mysleli.
V privatizaci Severočeských dolů se hraje o víc než o jednu mimořádně lukrativní firmu, která vydělává miliardu ročně. Jeden z uchazečů, Appian Group, majitel sousední Mostecké uhelné, potřebuje podnik do svého plánu na ovládnutí tuzemské energetiky. Jak se nyní ukázalo, nemá možná tolik peněz, o to víc však má vlivu.

Už od loňského léta celá řada kritiků – včetně tohoto listu – vybízela vládu, ať zruší podezřelou soutěž o Severočeské doly. Minulou středu se tak stalo, bohužel se z toho však zatím nelze lze upřímně radovat.

Nejde o to, že když někdo připraví krajně podezřelý obchod a v poslední chvíli si to rozmyslí, těžko ho nějak zvlášť chválit. Nejde ani o to, že Špidlův kabinet vypadá jako skupina zmatkářů, kteří umějí velké privatizace spíš rušit než dotahovat do konce (je to už třetí případ, po Unipetrolu a Telecomu). Pořád lepší mít pověst nešikovného zmatkáře než šikovného korupčníka. Potíž je v tom, že věci se od loňského léta zkomplikovaly – je možné, že vláda už korupčníkem je, ale ještě šikovnějším, než jsme si mysleli.

V privatizaci Severočeských dolů se hraje o víc než o jednu mimořádně lukrativní firmu, která vydělává miliardu ročně. Jeden z uchazečů, Appian Group, majitel sousední Mostecké uhelné, potřebuje podnik do svého plánu na ovládnutí tuzemské energetiky. Jak se nyní ukázalo, nemá možná tolik peněz, o to víc však má vlivu.

Tři Koláčkovy cíle

O ovládnutí energetiky mluví hlavní muž Appianu Antonín Koláček otevřeně už pár let. Na tom by samo o sobě nebylo nic špatného, každá firma má své strategické plány. Jenže plány Appianu jednak zasáhnou do života mnoha lidí, například obyvatel obcí stojících na dosud nevytěžených zásobách uhlí, jednak tato firma občas prosazuje své zájmy i jiným způsobem než v otevřené…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].