Často hledáte, jak…
Obálka vydání 10/2004
10/2004 • 29. 2. – 7. 3. 2004

2004/10

Komentáře

Ve hvězdách

Teodor Marjanovič

Romové povstali, konečně

Marek Švehla, Hana Čápová

Byla to snad nejmenší rebelie, kvůli které byla kdy povolána armáda. Vlna romských bouří na východním Slovensku za sebou nechala škody v ceně jednoho drahého auta – zhruba za sedm set tisíc slovenských korun. A v kontextu posledních patnácti let to byla také rebelie nejpotřebnější. Ano, krást a natož rabovat se nemá. Jenže nemá se ani lhostejně přihlížet, jak se valná část příslušníků celé jedné národnostní menšiny propadá ze své chudoby někam hloub – do míst, kde hrozí bezvýchodný hlad. Takže až budou všichni rabovači pochytáni a všechny výlohy zaskleny, můžeme přemýšlet, co dál. A to nejen na Slovensku, ale i v Česku. Problém totiž „uklidněním situace“ rozhodně nekončí. Vzpoura zoufalých se může opakovat, příště už v horším, poučenějším provedení.

Legenda o komikovi

Viktor Šlajchrt

Když jdou Češi do boje

Jaroslav Spurný

Komisař Rudá knížka

Adam Drda

Prvním evropským komisařem z českých zemí bude diplomat a dosavadní velvyslanec při EU Pavel Telička. V Bruselu to zjevně skoro nikomu nevadí, čemuž se nelze až tak moc divit: Romanovi Prodimu a jeho kolegům musel přinést úlevu už jen fakt, že nevyzpytatelní Češi dokázali po blamáži s Milošem Kužvartem rychle najít náhradníka, který se nejen orientuje ve změti europředpisů, ale dokonce dovede hned v několika jazycích říct víc než jen „jsem velmi optimistický“. Premiér Vladimír Špidla se s mohutnou pomocí ČSSD vmanipuloval do situace, kdy mu nezbývalo než vsadit na jistotu a nabídnout do komise někoho, kdo nezpůsobí ostudu. Takový požadavek Telička splňuje. Jeho nominace má však zároveň výrazné negativum, totiž členství v KSČ.

Schröder vyhořel

Teodor Marjanovič

Domov

Lekl jsem se a bodnul

Eliška Bártová

Vítejte v zemi Martina Peciny

Marek Švehla

Připomeňme si

Marek Pokorný

Mafiáni v lázních

Jaroslav Spurný

Ruské mafie znovu útočí. „Mám závažné signály o velmi nebezpečné trestné činnosti, třeba v Karlových Varech, kam se hrnou ruské peníze nejasného původu,“ prohlásila minulý týden v Hospodářských novinách nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Navázala tím na dlouhou řadu policejních zpráv, které tvrdí totéž: v Česku se s úspěchem usazují „brigády“ ruského organizovaného zločinu a získávají tu kontakty do nejvyšších pater komunální i celostátní politiky. „Rozvrat je už tak velký, že se něco musí podniknout,“ varuje Benešová. Její úřad prý využije všeho, co má k dispozici, a pokusí se proti gangsterům zasáhnout. Začít chce tam, kde je situace nejhorší: na západě Čech.

Občan, který děsí

Eliška Bártová

Už nás aspoň nebijí

Barbora Bäumlová

Další špion na cestě k mocným

Jaroslav Spurný

Po třinácti letech ve vedení zdejších tajných služeb se bývalý šéf BIS Jiří Růžek vydal na cestu do politiky. To vyvolalo překvapení. Loni totiž musel svoji bezpečnostní kariéru ukončit s nálepkou velmi kontroverzního člověka. Během služby byl stíhán pro zneužití pravomoci a s podezřením na stejný zločin jej policie prošetřuje i v současnosti. Přesto teď začal coby „expert na zpravodajskou problematiku“ pracovat pro lidovou stranu, a jak řekl Hospodářským novinám, nevylučuje ani kariéru poslance.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Bariéra jako zbraň

Zbyněk Petráček

S Británií na věčné časy

Radim Klekner

Je dobře, že se mluví o lichvě

Hana Čápová

Bez anestezie

Peter Schutz

Slovenskem se provalila vlna romských bouří. Bohužel, kriminální povahy. Zasažen byl zejména východ země, kde žije – po Makedonii – nejvyšší koncentrace tohoto etnika v Evropě. Jenže na rozdíl od Makedonie tvoří slovenští Romové sociální dno zdejší společnosti, a proto také citlivěji reagují na své materiální ohrožení. Vzbouření Romové z nejzaostalejších východoslovenských osad v počtu několika desítek i stovek lidí, včetně žen a nezletilých dětí, postupně vyrabovali obchodní dům Billa v Levoči, nákupní středisko v Čierné nad Tisou a též asi desítku menších provozů v obcích Košického, Prešovského a ojediněle i Banskobystrického kraje.

Dál, než chtěl Fortuyn

Jiří Sládek

Nelegální utečenci pobývající v Nizozemsku znejistěli. Dolní komora parlamentu v polovině února rozhodla, že 26 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl musí v průběhu příštích tří let zemi opustit. Mnozí z nich přitom žili v Nizozemsku dlouhá léta. Amnestie se dočká zřejmě pouze 2300 uchazečů. Dosud žádná evropská země nepřijala tak razantní opatření. Nizozemská vláda současně popřela předchozí vlastní sliby a schválila tvrdá opatření omezující přístup pracovních sil z nových členských zemí Evropské unie. Co je oběma krokům společné?

Vítr ze San Franciska

Michal Sedláček

Kultura

Bartoškovy podivné účty

Jaroslav Pašmik

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech hospodařili špatně se státními dotacemi v řádu desítek milionů korun, porušovali zákony a ministerstvo kultury je nedokázalo ohlídat. K tomuto zjištění dospěl koncem února Nejvyšší kontrolní úřad, když prověřil festivalové účty z let 1999 až 2002. Zatímco ministr kultury Pavel Dostál si alespoň sype popel na hlavu a vyhodil dva zodpovědné podřízené, prezident festivalu Jiří Bartoška dává jasně najevo, že své zavedené praktiky moc měnit nehodlá.

Cizinec v ledovém zajetí

Helena Březinová

Menstruace není nemoc

Eva Hauserová

Jarek Nohavica Superstar

Jaroslav Pašmik

Tento měsíc uplyne dvaadvacet let od chvíle, kdy poprvé před publikum předstoupil písničkář Jaromír Nohavica. Tehdy osmadvacetiletý dlouhán inspirovaný Krylem, Vysockým a Okudžavou se od prvního koncertu jevil jako originální, nespoutaná osobnost a jeho popularita rostla geometrickou řadou. Vzhledem k roli, jakou písničkáři sehrávali v minulém režimu, nic tak překvapivého. Od té doby se ale svět změnil, Nohavica prožil velkou osobní krizi, objevil se na seznamu agentů StB – a přesto je dnes na výsluní, populární jako nikdy předtím. Jeho poslední album Babylon ze sklonku loňského roku válcuje v prodejnosti novinku Lucie Bílé a písničkář se počítá mezi favority českých hudebních cen Anděl. Jak se mu to podařilo?

Mimochodem

Viktor Šlajchrt