Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vítr ze San Franciska

Kalifornie je opět jako několikrát v minulosti na čele událostí, které možná navždy změní přístup americké společnosti k menšinám. Radnice v San Francisku od 12. února vydává potvrzení o uzavření manželství mezi lidmi stejného pohlaví a mezi prvními byl lesbický pár, který žije ve společné domácnosti už 50 let. Tento krok vedl k celoamerické diskusi o tom, zda manželství smí uzavírat jen muž a žena, nebo je přípustné i mezi osobami stejného pohlaví.

Je to téma, které bublalo pod povrchem už několik let. Stát Vermont v roce 1999 jako první povolil uzavírání registrovaných partnerství, které osobám stejného pohlaví garantovalo stejná práva, jako mají manželé, včetně možnosti navzájem dědit a mít přístup k osobním zdravotním informacím. San Francisco, město s největší homosexuální komunitou v USA, povolovalo registrovaná partnerství už řadu let. Proč tedy najednou tolik povyku? Odpověď zní: Protože jde o instituci manželství. Spojené státy jsou věřící zemí, až 90 % obyvatel se hlásí k některé z bohaté škály místních církví. A pro církve je manželství svátost mezi mužem a ženou. Zejména na americkém Jihu je navíc rozšířené povědomí, že homosexualita je léčitelná.

Na Newsomově radnici

Vermontský zákon, umožňující uzavírat registrované partnerství, zůstává jediným v celých USA a ani ten stejnopohlavním párům nedává řadu práv, na která podle federálních zákonů mají nárok manželé. Registrovaní partneři nemohou společně podávat daňové přiznání a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].