Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Sněmovna kývla na změny DPH: oproti původnímu plánu nakonec ve snížené sazbě 5 % zůstalo vodné, stočné, vstupenky na kulturu a nakonec i časopisy. Pro letošní rok budou v nižší sazbě i hotely a stejně omezeny mají být i úlevy pro Sazku (pokud tedy její poslanec Ladislav Šustr, zvolený za KDU-ČSL, nezkusí výjimku prodloužit).

Jestliže základní sazba souběžně klesá na 19 %, jak velké zdražení z toho vzejde? Před měsícem Vladimír Pikora z Volksbank suverénně tipnul, že „dvoučlenná rodina se dvěma dětmi letos zaplatí na daních až 13 400 korun ročně navíc“ – strašidelná cifra hned pronikla na titulní strany. Helena Horská ze spořitelny naopak už měsíc vytrvale opakuje, že když obchodníci zahrnou do cen jak zvýšení, tak snížení daní, průměrný občan oproti dnešku dokonce ušetří. ČTK svou čtvrteční anketu mezi analytiky shrnula takto: očekává se zvýšení výdajů každé české domácnosti o 5–10 tisíc korun. Takže nula, pět, deset, nebo třináct tisíc? Po takovém rozpětí si schválně počkáme na výsledky výběru DPH, abychom viděli, koho z analytiků můžeme příště brát vážně.

•••

Když v minulé dekádě prezident Clinton uzavíral dohodu o svobodném obchodu NAFTA, kdekdo strašil, že Američané budou ztrácet práci a vydělají na tom Mexičané. Ve skutečnosti nastal pravý opak: v Americe přibyly miliony pracovních míst. Sýčkové se totiž dívali na rozdíl v platech mezi USA a Mexikem – jenže ten ve většině oborů nebyl tak velký jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].