Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Komisař Rudá knížka

Prvním evropským komisařem z českých zemí bude diplomat a dosavadní velvyslanec při EU Pavel Telička. V Bruselu to zjevně skoro nikomu nevadí, čemuž se nelze až tak moc divit: Romanovi Prodimu a jeho kolegům musel přinést úlevu už jen fakt, že nevyzpytatelní Češi dokázali po blamáži s Milošem Kužvartem rychle najít náhradníka, který se nejen orientuje ve změti europředpisů, ale dokonce dovede hned v několika jazycích říct víc než jen „jsem velmi optimistický“. Premiér Vladimír Špidla se s mohutnou pomocí ČSSD vmanipuloval do situace, kdy mu nezbývalo než vsadit na jistotu a nabídnout do komise někoho, kdo nezpůsobí ostudu. Takový požadavek Telička splňuje. Jeho nominace má však zároveň výrazné negativum, totiž členství v KSČ.

Prvním evropským komisařem z českých zemí bude diplomat a dosavadní velvyslanec při EU Pavel Telička. V Bruselu to zjevně skoro nikomu nevadí, čemuž se nelze až tak moc divit: Romanovi Prodimu a jeho kolegům musel přinést úlevu už jen fakt, že nevyzpytatelní Češi dokázali po blamáži s Milošem Kužvartem rychle najít náhradníka, který se nejen orientuje ve změti europředpisů, ale dokonce dovede hned v několika jazycích říct víc než jen „jsem velmi optimistický“. Premiér Vladimír Špidla se s mohutnou pomocí ČSSD vmanipuloval do situace, kdy mu nezbývalo než vsadit na jistotu a nabídnout do komise někoho, kdo nezpůsobí ostudu. Takový požadavek Telička splňuje. Jeho nominace má však zároveň výrazné negativum, totiž členství v KSČ.

Lidé zvláštního ražení

Pavel Telička má ukázkový životopis příslušníka normalizační „zlaté mládeže“. V roce 1986 absolvoval jako svazák právnickou fakultu, poté ihned nastoupil na ministerstvo zahraničí a vlezl i do KSČ. Bylo mu přes dvacet, byl tedy ve věku, kdy už lidská bytost velice dobře chápe, co dělá, a nemůže se vymlouvat třeba na rodinné prostředí. Zemi v tu dobu okupovala ruská vojska, husákovsko-jakešovský režim patřil v sovětském bloku k těm rigidnějším, opoziční aktivisté zažívali stálé perzekuce, protestní demonstrace se rozháněly vodními děly, obušky a slzným plynem, celý národ buzerovali kádrováci a další rudí poskoci.

Vstupem do partaje Telička jako by řekl: Ano, s tímto stavem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].