Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Odvolací soud v San Francisku povolil vědcům zkoumat ostatky dávného obyvatele Severní Ameriky. Více než sedmiletá tahanice o tajemného „muže z Kennewicku“ tím ale nekončí.

Vše začalo 28. července roku 1996, kdy dva hoši na břehu řeky Columbia poblíž města Kennewick narazili na lidskou lebku. Přivolaní policisté a koroner pak vyzvedli z písku prakticky úplnou kostru. Ve vzduchu viselo slovo vražda. Ale jen do chvíle, než se ukázalo, že kostra muže evropského typu má v pánvi zaseknutý kamenný hrot šípu. Koroner usoudil, že jde o oběť bojů s Indiány z dob osídlování amerického Západu. Jenže další analýzy naznačily, že „muž z Kennewicku“ je ještě starší. Datování radiouhlíkovou metodou skončilo šokujícím zjištěním: dávný obyvatel Nového světa zemřel před 9300 roky.

Indiáni kmenů Umatilla, Yakama, Colville a Nez Perce pak s odvoláním na zákon, podle kterého mají nárok na všechny lidské ostatky a předměty patřící jejich předkům z předkolumbovských dob, obratem zažádali o vydání kostry, aby ji mohli v klidu pohřbít. Vědci se však vzepřeli: „muž z Kennewicku“ se svým zevnějškem od Indiánů nápadně liší, kdo ví, jestli to byl jejich přímý předek? Navrhují proto genetickou analýzu, jež by mohla na takovou otázku odpovědět.

Důležitá je z jejich pohledu zejména proto, že „muž z Kennewicku“ by se mohl stát „korunním svědkem“ při potvrzení či vyvrácení teorie, podle které před příchodem předků dnešních Indiánů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].