Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dobrodružství v daňové džungli

Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jaké sazbě daně z přidané hodnoty podléhá elektrický spotřebič nebo koberec? Otázka vypadá triviálně, ale odpověď zní: Přijde na to. Podle pokynu ministerstva financí k DPH spotřebič „zabudovaný do stavby“, tedy přišroubovaný do rozvodnice, spadá do sazby 5 %; prakticky identický spotřebič zapojený do zásuvky, tedy bez použití nářadí, je zdaněn 22 %. S kobercem se to má obdobně: podle zákona sice spadá do sazby 22 %, ovšem koberec zabudovaný do stavby (rozuměj: přilepený k podlaze lepidlem) se podle pokynu zdaňuje 5 %. Nebude patrně klid v této zemi, dokud bude existovat více než jedna sazba DPH.

Zabudované a nezabudované koberce jsou jen malou ukázkou dnešní daňové džungle. Horší než některé kuriozity je však systémový problém: právní normy v této oblasti jsou novelizovány příliš často a naprosto nepřehledně.

Tři hříchy

Dva nejsložitější daňové zákony – o dani z příjmů a o DPH – mají od roku 1993 dohromady na osmdesát novel. Za stejné období ovšem ministerstvo financí vydalo ještě více než 250 pokynů řady D, jimiž se snaží „dopovědět“ to, co se zákonodárcům do daňových zákonů nevešlo. Četba některých těchto pokynů není nic pro milovníky logiky. V jednom „déčku“ k dani z příjmů se například dočteme, že rozvody k počítačové síti se mají odepisovat stejně jako budova, to znamená 20 až 50 let podle typu budovy. Samotné počítače…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].