Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Další špion na cestě k mocným

Po třinácti letech ve vedení zdejších tajných služeb se bývalý šéf BIS Jiří Růžek vydal na cestu do politiky. To vyvolalo překvapení. Loni totiž musel svoji bezpečnostní kariéru ukončit s nálepkou velmi kontroverzního člověka. Během služby byl stíhán pro zneužití pravomoci a s podezřením na stejný zločin jej policie prošetřuje i v současnosti. Přesto teď začal coby „expert na zpravodajskou problematiku“ pracovat pro lidovou stranu, a jak řekl Hospodářským novinám, nevylučuje ani kariéru poslance.

Fotografie: Zaslouží si metál, nebo kriminál? Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Zaslouží si metál, nebo kriminál? Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Po třinácti letech ve vedení zdejších tajných služeb se bývalý šéf BIS Jiří Růžek vydal na cestu do politiky. To vyvolalo překvapení. Loni totiž musel svoji bezpečnostní kariéru ukončit s nálepkou velmi kontroverzního člověka. Během služby byl stíhán pro zneužití pravomoci a s podezřením na stejný zločin jej policie prošetřuje i v současnosti. Přesto teď začal coby „expert na zpravodajskou problematiku“ pracovat pro lidovou stranu, a jak řekl Hospodářským novinám, nevylučuje ani kariéru poslance.

Sám nic nezmohl

Jiří Růžek má u lidovců pracovat v nově založené komisi pro tajné služby a terorismus. Zadarmo a ve svém volném čase tu bude pro stranu vymýšlet strategii, jak reformovat zdejší zpravodajské instituce. Na Růžkově angažmá je ovšem zajímavé, že lidovci se naposled viditelně zajímali o tajné služby před osmi lety, když tehdejší lídr strany Josef Lux obvinil BIS z nelegálního sledování politiků. (Později se ukázalo, že neměl pravdu.) Od té doby k tématu zpravodajství či jeho reorganizace žádný lidovecký představitel nikdy nic neřekl. „Ano, nějak to usnulo,“ potvrzuje hlavní bezpečnostní expert KDU-ČSL poslanec Pavel Severa. „Ale teď vytváříme různé expertní komise a pan Růžek je dlouholetý profesionál, a tak se nám hodí.“

Samotný Růžek se na práci v partajním výboru podle svých slov těší a slibuje si od ní mnohé praktické dopady.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].