Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Sprejeři v osidlech noci

Konec letošního roku nebyl příliš šťastný pro tři mladé sprejery z Ústí nad Orlicí. Večer na Mikuláše je zatkla policie pro podezření, že na betonovou protihlukovou zeď místního sídliště nastříkali nápisy REMOAMEN a PIL. To jim vyneslo obvinění ze zločinu poškozování cizí věci, a když se druhý den sešlo místní zastupitelstvo, žádali jeho členové pro trojici studentů exemplární tresty za „vandalismus“. Bude-li třem mládencům jejich dílo dokázáno, mohou podle současného zákona dostat až osm let žaláře, stejně jako třeba pachatel brutálního znásilnění. Policie však zatím o jejich vině nemá přesvědčivé důkazy.

mobrazek_8.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_8.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Oživují šedivé betonové plochy a hrozí jim za to vězení. Foto profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Oživují šedivé betonové plochy a hrozí jim za to vězení. Foto profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Konec letošního roku nebyl příliš šťastný pro tři mladé sprejery z Ústí nad Orlicí. Večer na Mikuláše je zatkla policie pro podezření, že na betonovou protihlukovou zeď místního sídliště nastříkali nápisy REMOAMEN a PIL. To jim vyneslo obvinění ze zločinu poškozování cizí věci, a když se druhý den sešlo místní zastupitelstvo, žádali jeho členové pro trojici studentů exemplární tresty za „vandalismus“. Bude-li třem mládencům jejich dílo dokázáno, mohou podle současného zákona dostat až osm let žaláře, stejně jako třeba pachatel brutálního znásilnění. Policie však zatím o jejich vině nemá přesvědčivé důkazy.

Není malých zločinů

Hlídka městských strážníků to objevila při pravidelné obhlídce ústeckoorlické periferie: mezi dvěma výjezdy někdo pomaloval zeď na tamním sídlišti. Jeden ze strážníků zahlédl, jak od místa činu utíkají dva mladíci, třetího zatkli kousek od zdi a na místě našli také tašku s osobními doklady jednoho z uprchlíků. Takže zakrátko byli všichni tři podezřelí na výslechu. Tam Aleš Bílý (18), Petr Vlček (20) a Jakub Mikulecký (22) odmítli vypovídat a policie je obvinila z poškozování cizí věci.

„Šetření je v začátcích, zatím proti obviněným neexistují přímé důkazy,“ tvrdil před Vánocemi vyšetřovatel Pavel Mikulecký. „Případu ale věnujeme velkou pozornost, protože proti autorům graffiti se chceme speciálně zaměřit. Už dlouho dělají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].