Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Šílený Big Mac

A je to tady. BSE v USA. Tato podivně znějící zkratka znamená tolik, že ve Spojených státech byl zaznamenán první případ krávy nakažené bovinní spongiformní encefalopatií (BSE). Neléčitelnému postižení kravského mozku s možným přenosem na člověka v podobě Creutzfeldt-Jakobovy choroby (CJD) se hovorově říká nemoc šílených krav. Země proslulá hovězím masem a zosobňující hovězinu v podobě hamburgerů byla této choroby až dosud ušetřena. V květnu byl sice zaregistrován první případ v Severní Americe, ale to bylo v kanadské provincii Alberta. Evropa, zejména Velká Británie, si na BSE už zvykla – nicméně nezvykla si na to, že v postižených regionech bývají preventivně vybíjena celá stáda zdravého dobytka. Spojené státy si zvykat teprve začínají a o vybíjení se dosud nemluví. Zmíněný první případ byl publikován 23. prosince a už o dva dny později ověřen v anglické laboratoři. V Evropě zpráva víceméně zapadla na pozadí Vánoc. Ale v USA vévodila titulním stranám novin.

A je to tady. BSE v USA. Tato podivně znějící zkratka znamená tolik, že ve Spojených státech byl zaznamenán první případ krávy nakažené bovinní spongiformní encefalopatií (BSE). Neléčitelnému postižení kravského mozku s možným přenosem na člověka v podobě Creutzfeldt-Jakobovy choroby (CJD) se hovorově říká nemoc šílených krav. Země proslulá hovězím masem a zosobňující hovězinu v podobě hamburgerů byla této choroby až dosud ušetřena. V květnu byl sice zaregistrován první případ v Severní Americe, ale to bylo v kanadské provincii Alberta. Evropa, zejména Velká Británie, si na BSE už zvykla – nicméně nezvykla si na to, že v postižených regionech bývají preventivně vybíjena celá stáda zdravého dobytka. Spojené státy si zvykat teprve začínají a o vybíjení se dosud nemluví. Zmíněný první případ byl publikován 23. prosince a už o dva dny později ověřen v anglické laboratoři. V Evropě zpráva víceméně zapadla na pozadí Vánoc. Ale v USA vévodila titulním stranám novin.

Na základě toho, co nabízí na internetu americký tisk, lze říci, že v USA se nedebatuje ani tak o příčinách této choroby, ale spíše o nedostatečné analýze porážených krav, tedy spíše o kontrole než o prevenci. Tomu také odpovídají dosud přijatá opatření. Farma Mabton u Yakimy ve státě Washington, kde byla BSE po porážce dotyčné krávy už 9. prosince zaznamenána, byla dána do karantény a federální vláda informovala všechny obchodní partnery USA. Hlavní kritika se ale snáší na zmíněný systém kontrol.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].