Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Může se to změnit

PETR CZASCH (43) se vyučil zedníkem, dělal mistra a později stavbyvedoucího. Začátkem 90. let založil v Bruntále stavební firmu Czasch, kterou nyní nečekaně předal svým pěti zaměstnancům. Pokouší se prosadit do zákona o veřejných zakázkách ve stavebnictví požadavek, aby byla dokumentace po oznámení o výběru nejvhodnějšího kandidáta veřejně přístupná. Žije v Karlovicích, je podruhé ženatý, má sedm dětí.

mobrazek_21.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_21.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: PETR CZASCH. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: PETR CZASCH. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

PETR CZASCH (43) se vyučil zedníkem, dělal mistra a později stavbyvedoucího. Začátkem 90. let založil v Bruntále stavební firmu Czasch, kterou nyní nečekaně předal svým pěti zaměstnancům. Pokouší se prosadit do zákona o veřejných zakázkách ve stavebnictví požadavek, aby byla dokumentace po oznámení o výběru nejvhodnějšího kandidáta veřejně přístupná. Žije v Karlovicích, je podruhé ženatý, má sedm dětí.

Před několika dny jste oznámil, že svou stavební firmu předáváte do rukou pěti jejích zaměstnanců. Majetek za 35 milionů korun. Nejste blázen?

Nejsem, myslím, že ne. Původně jsem se chtěl vzdát sta procent ve prospěch šesti lidí z firmy. Šestý měl být zvolen zaměstnanci z jejich řad. Nakonec mě přesvědčili, abych ten šestý byl já. Takže nějakých patnáct procent mi ve firmě zůstane. Ale já vím, že ten majetek nepotřebuji.

Jak to?

Světím jakási vesmírná pravidla, že člověk má mít jen tolik majetku, kolik k životu či práci potřebuje a o kolik je schopen se řádně starat.

Jak jste vybral lidi, kterým jste majetek rozdal?

Tři byli členové vedení, kteří tu pracují dlouho a neuhnuli ani ve chvíli, kdy jsme prošli krizí a ukazovaly se charaktery. Budou umět firmu táhnout dál, jsou sladění. Další dva jsou z řemeslnických a dělnických pozic. Jeden byl náš nejlepší řemeslník, měl autonehodu, rok ho dostávali z mrtvých. Nemohl už dělat řemeslo, a tak jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].