Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zemanův šleh ze tmy

Česká politická scéna připomíná klíčovou scénu z Pána prstenů. Gandalf v něm srazí do temné propasti démona balroga, otočí se a odchází; v poslední chvíli ale ještě démon šlehne ohnivým bičem a strhává ho s sebou. Miloš Zeman si prožil propadák v prezidentských volbách, teď tedy aspoň zkouší svrhnout i Vladimíra Špidlu. Premiér Špidla má sice do Gandalfa daleko, ale čeká ho patrně stejný úkol: se svým soupeřem se bude muset vypořádat v otevřeném zápase.

Ztracené zábrany

Volba nové hlavy státu byla především soupeřením uvnitř ČSSD. Už na začátku roku předseda sněmovny Lubomír Zaorálek v deníku Právo napsal, že debata o prezidentovi se proměnila v zásadní spor o Zemana: “ČSSD musí chtě nechtě dohnat to, že vedení strany přešlo z rukou Miloše Zemana do rukou Vladimíra Špidly bez kritické rozpravy o předpokladech zemanovské politiky.” Zaorálek už nerozvedl, jak by taková “rozprava” měla vypadat, ale neměla by v ní chybět analýza tehdejšího korupčního chování ministrů. Rozhodně je třeba, aby ji zahájil samotný Špidla, protože se na Zemanově politice coby jeho vice-premiér podílel. Ačkoli jeho ministerstvo nepatřilo mezi neprůhledné rezorty, kde kvetlo úplatkářství, v médiích se nenajde příliš Špidlových výroků, které by proti praxi jeho kolegů protestovaly.

V pátek tedy nepůjde jen o zvolení prezidenta, ale i o premiéra, vládu a sociální demokracii. Miloš Zeman přes ČTK oznámil: “Všem jsem řekl, že za současného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].