Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Regulace mizí, lidé nešílí

Polsko je první postkomunistickou zemí, v níž Ústavní soud v praxi skutečně zrušil cenovou regulaci nájemného. To je inspirativní příklad zejména pro Česko, kde sice Ústavní soud vynesl podobný verdikt už dvakrát, ale v praxi nastal počátkem letošního roku pat: nejprve se musí co nejdříve dohodnout ministerstva financí a pro místní rozvoj, aby mohla sněmovna do parlamentních prázdnin schválit příslušný zákon (podrobně Respekt č. 6/2003). Jak to tedy vypadá u severních sousedů?

Aby bylo na údržbu

Éra regulovaného nájemného se v Polsku chýlí ke konci. Podle dnes platných zákonů by ještě určitá horní hranice výše nájemného měla být udržována do konce roku 2004, ale už teď je možné nájemné v bytech podléhajících cenové regulaci výrazně zvýšit. Majitelé soukromých domů mohou stanovit roční nájemné za 1 m2 až ve výši 3 % ceny, za jakou se v dané lokalitě postaví čtverečný metr nového bytu. Umožňuje jim to rozhodnutí Ústavního soudu z loňského října, které zrušilo cenovou regulaci zakotvenou v zákoně “o ochraně práv nájemníků” z roku 2001.

Tento zákon nahradil předchozí způsob regulace nájemného. Do té doby se majitelé domů řídili tím, jaké sazby nájemného stanovily obce. Jejich výše většinou ovšem nedosahovala ani 1,5 % ceny čtverečného metru nového bytu. To nedávalo majitelům domů možnost ani financovat běžnou údržbu objektů. Už v roce 2000 uložil Ústavní soud…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].