Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Normální je neválčit

Fotografie: Američané z IPM na demonstraci v Praze: Ať zvítězí zdravý rozum! Foto Lukáš Cetera • Autor: Respekt
Fotografie: Američané z IPM na demonstraci v Praze: Ať zvítězí zdravý rozum! Foto Lukáš Cetera • Autor: Respekt

Nejdiskutovanější téma poslední doby – chystaný útok na Irák – zvedlo ze židlí i českou veřejnost. Protiváleční aktivisté zakládají iniciativy, připravují petice a ostře kritizují chystaný útok. Považují jej totiž za pouhou záminku pro další rozpínání amerického imperialismu.

Chceme důkaz

V hlavním městě si organizaci protiválečného tažení vzala na starost skupina patnácti vysokoškolských studentů. Dohromady se dali čtrnáct dní před konáním pražského summitu NATO a na protest proti válce v Iráku založili Iniciativu proti válce. Předminulou sobotu si na konto připsali první velký úspěch: protiválečný protest přilákal na pražské Palachovo náměstí více než čtyři sta lidí.

“Co se týče protiválečné demonstrace, mám dojem, že se povedla. Ale příště by bylo lepší, kdybychom postupovali jednotně s komunisty, kteří jsou také proti válce.” Jsme na schůzi Iniciativy, právě hovoří Tadeáš. Spolu s ním sedí v kavárně Indigo dalších čtrnáct zakladatelů spolku. “Tak to tedy ne!” přerušuje řečníka student bohemistiky a mluvčí Iniciativy Robin Ujfaluši. “Komančům jde jenom o prosazení jejich ideologie. Spoluprací s nimi bychom se pěkně zdiskreditovali.” Diskuse začíná. “To je hloupost. KSČM to vidí přesně tak, jak to je: útok na Irák je zakotven ve výrobních vztazích a vyhovuje nadnárodnímu kapitálu v čele s prezidentem Bushem,”…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].