Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Livingstone dost hazarduje

mobrazek_288.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_288.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: „C” jako Congestion Charge neboli Řidiči, chceš-li jet dál, vytas pět liber. Foto Profimedia/ Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: „C” jako Congestion Charge neboli Řidiči, chceš-li jet dál, vytas pět liber. Foto Profimedia/ Getty Images • Autor: Respekt

Úderem sedmé hodiny ranní byl minulé pondělí zahájen jeden z největších dopravních experimentů – začalo platit mýto na vjezd do centra Londýna. Jen na několika málo místech ještě v britské metropoli přežívají malá zděná stavení, v nichž se od 11. století vybíralo mýtné za vstup. Nyní se vybírá znovu, chybí ale pohled na rozšafné vousáče v cylindrech. Výběrčím je moderní technologie.

Oficiálně se poplatku ve výši pěti liber, to jest necelých tří set korun, říká “congestion charge”, tedy “platba proti dopravní zácpě”. Starosta Ken Livingstone na úspěch akce do značné míry vsadil svou kariéru. Odpůrci mýto označují za plíživou daň, která má trestat motoristy za to, že jezdí autem. Livingstone ale slibuje, že projektem ročně vydělá 130 milionů liber na veřejnou dopravu, z nichž kolem 80 milionů půjde na zlepšení infrastruktury. Pokud se systém osvědčí, budou příkladu asi brzy následovat další britská města, a možná také jiná ve světě.

Rychlost jako v drožce

Mýto se platí jednorázově za neomezené množství cest během jednoho dne mezi sedmou ráno a půl sedmou večer od pondělka do pátku. Zaplatit je nutné v den cesty do desáté večer, jinak se sazba zvýší na dvojnásobek. Když řidič částku neuhradí do půlnoci, čeká jej pokuta ve výši 80 liber. Obyvatelé centra mají nárok na 90% slevu. Skútry, kola, elektromobily a zdravotně postižení neplatí nic.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].