Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Bakalářovo tabu

mobrazek_293.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_293.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Vědec Bakalář: „A jak jste na tom vy? Kolik je v Respektu Židů?” • Autor: Respekt
Fotografie: Vědec Bakalář: „A jak jste na tom vy? Kolik je v Respektu Židů?” • Autor: Respekt

Knihu Petra Bakaláře Tabu v sociálních vědách provází od samého počátku pověst počinu tzv. kontroverzního. Jde ovšem o kontroverzi poněkud nudnou: lidé, kteří cítí potřebu se ozvat, potom říkají to, co říkávají vždycky. I ti nešťastníci, kteří podali na autora žalobu, jako by plnili jeho zadání.

O původu Knížáka

Spis se věnuje třem vskutku plnotučně konfliktním tématům – rozdílům mezi lidskými rasami, judaismu a antisemitismu a obhajobě eugeniky. Protože do této problematiky vstupuje jednoznačným odmítnutím kompetence sociálních vědců (českých zvlášť) vůbec něco relevantního k věci podotknout, není příliš divu, že sociální vědci se chovají jako smyslů zbavení. Nahlédnutí na Bakalářovu webovou stránku doplňuje spektrum témat o rozdíly v IQ a tvořivosti mezi pohlavími, negativní sociální roli náboženství a církví (včetně estébácké minulosti církevních veličin) či o trest smrti – zjevně už chybějí jenom zednáři, menhiry, ezoterická tajemství třetí říše a sexuální zvyklosti známých diktátorů, aby byl výčet kontroverzí opravdu úplný a naštvali se opravdu všichni.

Na všechna obvinění z rasismu odpovídá Bakalář s nezúčastněným chladem kyborga: žádá, aby mu oponenti řekli, co konkrétně v jeho knize je špatně. Leccos by se našlo – ale lidská společnost není poháněna racionální argumentací, nýbrž emocemi, zvyky, stereotypy. O člověku, který si ze všech kontroverzí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].