Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Amerika si, Francie no

Kabinet premiéra Vladimíra Špidly se rozhodl bez vytáček a vyjádřil se jasně: podpořil nejen žádost Turecka o preventivní ochranu proti možnému iráckému útoku, ale také požadavek USA o zvýšení ostrahy amerických vojenských základen na území Evropy a potřebu vystřídat v balkánských mírových misích americké jednotky evropskými. Vláda rozhodovala v okamžiku, který je pravděpodobně zlomový pro budoucnost NATO i EU. Tři členské země těchto organizací – Francie, Německo a Belgie – totiž s citovanými požadavky nesouhlasí. Spojenecká jednota je ohrožena.

Couvnout není kam

„Rozhodování bylo vzhledem ke vztahům v Alianci a Evropské unii složité, ale šlo o pomoc ohroženému spojenci. Tam se nedá couvnout,“ komentuje vládní verdikt ministr obrany Jaroslav Tvrdík. „Samozřejmě mne znepokojuje, že šestnáct zemí řeklo ano a tři ne – mám pocit, že Aliance je jiná než ve chvíli, kdy jsme do ní vstupovali. Ale věřím, že to co nejdříve společně překonáme.“

Bezpečnostní rada NATO se v minulém týdnu sešla k jednání na téma Turecko několikrát. Šéf Aliance George Robertson navrhl třem vzbouřencům, že členské státy NATO odstoupí od požadavků na zvýšenou ochranu amerických základen v Evropě i na výměnu amerických mírových jednotek na Balkáně, ale Francie, Německo a Belgie nesouhlasily s preventivní obranou Turecka ani poté. Naposled se rada sešla v sobotu – a opět nedospěla k žádnému závěru.

Výsledek jednání ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].