Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Foto Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Archiv • Autor: Respekt

Co se může stát s člověkem, když ho únosci dva měsíce drží v temnotě a samotě, když mu den co den vtloukají do hlavy, že jeho dosavadní život a názor na svět byl omyl? Mohou ho proměnit od základů a přimět k nenávisti vůči vlastním rodičům? Tyto otázky vzbuzuje výročí z tohoto úterka. Dne 4. února 1974 byla unesena Patricie Hearstová, vnučka amerického tiskového magnáta Williama Randolpha Hearsta. Je to nejznámější případ tzv. stockholmského syndromu – tak psychologové označují jev, kdy se oběť sblíží se svými trýzniteli.

Devatenáctiletou Patty Hearstovou unesli z jejího bytu v kalifornském Berkeley tři členové “osvobozenecké armády” SLA, do té doby neznámé ultralevicové skupinky, jejíž vůdce Donald DeFreeze vyhlásil svou soukromou “válku proti kapitalistickému hmyzu”. Za Patty požadoval výkupné, vystupňované až na šest milionů dolarů. Otec Hearst poskytl dva miliony, pak už ale trval na návratu své dcery a netrpěliví únosci s ním přerušili kontakt.

V dubnu 1974 SLA přepadla jednu menší banku a uloupila deset tisíc dolarů. Záběry průmyslové kamery připravily Hearstovým šok: mezi únosci byla Patty se zbraní v ruce. V květnu policie obklíčila hlavní stan SLA v Los Angeles a v přestřelce zahynula většina únosců včetně vůdce. Hearstová ze zátahu vyvázla. V loupežích pokračovala se zbytkem gangu až do svého zatčení v září 1975.

Proces s ní začal shodou okolností…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].