Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dzurindova židle vrže

Fotografie: Slovenská vláda se po sto dnech v úřadě musí věnovat opravě pochroumaných vztahů... Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Slovenská vláda se po sto dnech v úřadě musí věnovat opravě pochroumaných vztahů... Foto ČTK • Autor: Respekt

Vláda Mikuláše Dzurindy zrovna oslavovala sto dní v úřadě, když se najednou ocitla pod obrovským tlakem. Seběhlo se toho hodně – vypukla dosud největší koaliční aféra, a to zrovna ve chvíli, když železničáři zahájili celostátní stávku. Do toho dorazila z Ameriky výzva, aby se Slováci přidali k protiiráckému tažení.

Ruskův stihomam

Pavol Rusko, šéf koaliční strany ANO, místopředseda parlamentu a bývalý televizní magnát, v půli ledna oznámil šokující věc. Koaliční kolegové, konkrétně premiér a ministr vnitra, prý za ním tajně poslali špiony, když v jednom tatranském hotelu slavil Silvestra spolu s ministrem hospodářství Róbertem Nemcsicsem, spolustraníkem z ANO. Brzy vyšlo najevo, že Rusko netrpí paranoidními představami a že vskutku sledován byl.

Podnětem k policejní akci byla informace, jež pronikla z Dzurindovy ochranky. Nemcsics se prý v Tatrách setkal s králem podsvětí Mikulášem Černákem, který se teprve před měsícem dostal z vězení. Ukázalo se ovšem, že Nemcsics se s Černákem v hotelu sešel, nikoli ale s Mikulášem, ale s Ľudovítem, ministrem bývalé vlády. Byl to politováníhodný omyl, Rusko z něj však vyvodil, že mu partneři nevěří a špehují jej. A vytasil se s dalším důkazem – kazetou s nahrávkou odposlechnutých hovorů z jeho mobilu, kterou obdržel od neznámého zdroje.

Zprvu Rusko tvrdil, že jej monitorovala buď Slovenská informační služba, nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].