Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Žijeme v úplně jiné době

MARTIN ŘÍMAN se narodil roku 1961 ve Frýdku-Místku. Studoval elektrotechniku na VUT v Brně, po r. 1992 si vzdělání doplnil na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Pracoval jako programátor, pět let je soukromým podnikatelem. Od roku 1990 působil ve veřejných funkcích v rodném městě, v letech 1996–97 byl ministrem dopravy a spojů ČR, od roku 2002 je poslancem PS ČR za ODS. Do této strany vstoupil roku 1991, po šesti letech se stal členem její výkonné rady, byl stínovým ministrem dopravy a spojů ODS, od letošního roku je jejím stínovým ministrem průmyslu a obchodu. M. Říman je ženatý, má syna a dceru.

mobrazek_1868.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1868.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Martin Říman. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Martin Říman. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

MARTIN ŘÍMAN se narodil roku 1961 ve Frýdku-Místku. Studoval elektrotechniku na VUT v Brně, po r. 1992 si vzdělání doplnil na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Pracoval jako programátor, pět let je soukromým podnikatelem. Od roku 1990 působil ve veřejných funkcích v rodném městě, v letech 1996–97 byl ministrem dopravy a spojů ČR, od roku 2002 je poslancem PS ČR za ODS. Do této strany vstoupil roku 1991, po šesti letech se stal členem její výkonné rady, byl stínovým ministrem dopravy a spojů ODS, od letošního roku je jejím stínovým ministrem průmyslu a obchodu. M. Říman je ženatý, má syna a dceru.

Na nedávném sněmu ODS prohlásila, že chce příště jít do vlády s lidovci. Budete mít dost hlasů?

Máme šanci získat 38–40 % hlasů, což by spolu s 8–10 % strany lidové stačit mohlo.

S Unií svobody nepočítáte? Nebo je to jen pokračování vzájemné averze z časů „Sarajeva“?

Hlavní problém dnes není v osobních vztazích, ale daleko spíše v tom, že Unie je mrtvá entita. Vždycky jsem tvrdil, že úvaha o integraci pravice je v českých podmínkách nesprávná, že tady vedle velké spíše konzervativní strany bude vždy místo pro menší, spíše klasickou liberální stranu. Tou ale podle mne nebude US.

Proč?

Unie je dnes největším spojencem Špidly a smyslem jejího života není nic jiného než se ve vládě udržet co nejdéle. Strana, která…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].