Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Finanční skupina Appian Group, vlastník Mostecké uhelné a plzeňské Škody, si nechala vypracovat sociologický průzkum, jaký vliv měly na její pověst zářijové články Respektu. Pro Respekt z něj plyne povzbuzující zpráva, že pouze tři lidé ze sta článkům neporozuměli; většina je naopak pochopila velmi dobře. Hlavní výsledek, totiž že důvěryhodnost Appianu v očích respondentů se po přečtení článků snížila z 27 na 20 %, ponecháváme bez komentáře. Appian přiložil průzkum coby důkaz ke své čerstvě podané žalobě na Respekt o omluvu a 50 milionů korun.

Po přečtení žaloby a důkazů je nutné opravit tuto chybu v článku „Zač je v ČEZ uhlí“ (Respekt č. 37/2003): není pravda, že smlouvy mezi ČEZ a Mosteckou uhelnou měly sankci pouze pro případ, že ČEZ neodebere smluvené množství uhlí; pravda je, že sankce byly oboustranné.

Namířenou padesátimilionovou bambitku u hlavy lze těžko chápat jinak než jako pokus o zastrašení před privatizací Severočeských dolů, v níž Appian je protežovaným vládním favoritem. Dobře, takže zopakujme, že soutěž o doly je natolik zmanipulovaná, že by bylo nejlepší ji zrušit.

•••

Slovenská vláda v rámci svých ekonomických reforem připravila také smělý plán na radikální změnu penzijního systému. Slováci si začnou od ledna 2005 odkládat do soukromých fondů 9 % hrubé mzdy (mladí povinně, lidé do 45 let dobrovolně). Tolik původní myšlenka – během podzimu se ale zkomplikovala ďábelskými detaily. Ministr…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].