Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jenom ne ruské vojáky

mobrazek_1863.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1863.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Mapa Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Mapa Respekt • Autor: Respekt

Rusko předložilo nový plán na vyřešení konfliktu Moldavska s odtrženeckým Podněstřím, tedy sporu, který se vleče od počátku 90. let. Návrh předpokládá federální uspořádání a obě strany jej oficiálně podpořily. Jenže opozice v Kišiněvě se bouří – za plánem z kremelské dílny se prý skrývá hrozba pro demokracii. „Znovusjednocení je naším hlavním úkolem,“ tvrdí sice moldavský prezident Vladimir Voronin, podpis dohody však zatím odložil.

Kyvadlo jménem Kozak

Průlom učinil zprvu sám Voronin, když letos v únoru navrhl vytvořit federaci. Tiraspolu se nápad zamlouval, a proto souhlasil se zřízením komise, která by připravila společnou ústavu. Plán předpokládal, že bude hotová do konce prosince a na jaře příštího roku schválena v referendu. Koordinací rozhovorů bylo pověřeno ad hoc založené moldavské ministerstvo reintegrace.

Zprvu nadějné rozhovory však začaly váznout, přestože ministerstvo, jak tvrdí jeho šéf Vasile Sova, nadále „připravuje akty, které vytvoří společné právní, celní a ekonomické prostranství“. Podněstří se zaleklo, když si uvědomilo, že Voronin svůj návrh myslí vážně a že je v rozdělení pravomocí ochoten jít daleko. Ztratit po více než třinácti letech svou „nezávislost“ se Tiraspolu nechtělo. A tak začal vše sabotovat. Už na jaře zakázal vstup na své území čtrnácti moldavským vládním představitelům, v létě zahájil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].