Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Chile, nikoli Švédsko

Před vládou stojí rozhodnutí, které na dlouhou dobu ovlivní život každého občana: připomínkovým řízením právě prochází návrh reformy penzijního systému. Už lze říct, že navržená reforma nabízí krátkodobé a částečné řešení potíží. Dlouhodobě se však míjí účinkem.

V 63 letech? Brzy

Výše důchodu se dnes počítá poměrně komplikovaně podle platu v minulosti, počtu odpracovaných let apod. Česká republika má takzvaný dávkově definovaný systém se dvěma základními pilíři. Prvním a důležitějším je důchodové pojištění, které je povinné a průběžně financované (vybírají se peníze od těch, kdo pracují, a okamžitě se předávají důchodcům). Druhým, doplňkovým pilířem je dobrovolné připojištění, kdy si lidé šetří na svůj důchod sami v soukromých penzijních fondech.

V kratším časovém horizontu se reforma týká hlavně prvního pilíře, který se propadá do čím dál hlubších schodků. Vláda se proto pokouší snížit výdaje a zároveň zvýšit příjmy státního průběžného systému. Jak? Například postupným zvýšením věkové hranice pro odchod do důchodu: v roce 2013 by podle návrhu činila 63 let pro muže a bezdětné ženy. Dále: zatímco dnešním penzistům se pro účely důchodového pojištění započítává celá doba studia po ukončení povinné školní docházky, podle návrhu by se propříště započítávalo ze studia maximálně 6 let. Vláda chce také zvýšit důchodové pojištění z 26 % na 28 % hrubé mzdy a posunout minimální vyměřovací základ pro výpočet pojistného u osob samostatně výdělečně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].