Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Česat se jako Beckham

Fotbalista David Beckham na podzim oznámil zdánlivě banální věc: dočasně nepřijímá nové reklamní zakázky a omezuje spolupráci s firmou SFX, která řídí jeho obchody. Hodlá se prý plně věnovat Realu Madrid, přípravě na mistrovství Evropy a již probíhajícím obchodním kontraktům, které z něj udělaly fenomén daleko přesahující hranice sportu.

mobrazek_1858.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1858.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Idol Beckham: Značku šamponu prozradim v Asii. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Idol Beckham: Značku šamponu prozradim v Asii. Foto ČTK • Autor: Respekt

Fotbalista David Beckham na podzim oznámil zdánlivě banální věc: dočasně nepřijímá nové reklamní zakázky a omezuje spolupráci s firmou SFX, která řídí jeho obchody. Hodlá se prý plně věnovat Realu Madrid, přípravě na mistrovství Evropy a již probíhajícím obchodním kontraktům, které z něj udělaly fenomén daleko přesahující hranice sportu.

Sestava až potom

Když se v první polovině letošního roku rozkřiklo, že je Beckham na prodej, obchodní rošády mezi jeho klubem Manchester United a potenciálními zájemci připomínaly složitá obchodní jednání nadnárodních korporací. Ve hře totiž byly nejen sestavy týmu pro nadcházející sezonu, ale i zájmy sponzorů. Manchester má lukrativní smlouvy s mobilním operátorem Vodafone a americkou firmou Nike. Sám Beckham v Manchesteru obouval adidasky a s Vodafonem má vlastní oddělenou smlouvu. Mezi nejžhavější zájemce o fotbalistu patřil Real Madrid, jejž sponzoruje Adidas a Siemens, mluvilo se však také o FC Barcelona a AC Milán. Italský klub ale dostává peníze od jiné telefonní společnosti Telekom Italia, což by komplikovalo Beckhamovu osobní dohodu s Vodafonem, a odchod do Barcelony fotbalista z nezveřejněných důvodů odmítl (měl totiž právo vetovat jakýkoli obchod Manchesteru, který by neodpovídal jeho představám).

Přestup nakonec vypadal tak, jako by jej dohadovali šéfové reklamních oddělení sponzorujících korporací. Beckham získal místo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].