Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Z flámu domů, hrrr na Bagdád

Válka s terorem se komplikuje. Přibývá bombových útoků a na současné hlavní frontě – v Iráku – začali prosaddámovští útočníci plánovitě zabíjet i jiné než jen americké vojáky. Česko zareagovalo jako první z více než třicetičlenné protiteroristické aliance: začalo z Iráku stahovat své lidi, osazenstvo úspěšné a potřebné polní nemocnice. Když to naše kuvajtská ambasadorka Jana Hybášková glosovala jako nepromyšlený a zbabělý útěk před nepřítelem, odpověděly politické i armádní špičky s rozhořčením: Ne, spojence nezrazujeme a boj s terorem nevzdáváme!

mobrazek_1812.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1812.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Budeme s vámi, dokud nepůjde do tuhého. (Květen 2003, česká nemocnice zahajuje provoz slavnostním nástupem.) Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Budeme s vámi, dokud nepůjde do tuhého. (Květen 2003, česká nemocnice zahajuje provoz slavnostním nástupem.) Foto: ČTK • Autor: Respekt

Válka s terorem se komplikuje. Přibývá bombových útoků a na současné hlavní frontě – v Iráku – začali prosaddámovští útočníci plánovitě zabíjet i jiné než jen americké vojáky. Česko zareagovalo jako první z více než třicetičlenné protiteroristické aliance: začalo z Iráku stahovat své lidi, osazenstvo úspěšné a potřebné polní nemocnice. Když to naše kuvajtská ambasadorka Jana Hybášková glosovala jako nepromyšlený a zbabělý útěk před nepřítelem, odpověděly politické i armádní špičky s rozhořčením: Ne, spojence nezrazujeme a boj s terorem nevzdáváme! Minulý týden pak vláda oznámila, že by chtěla poslat do Afghánistánu proti al-Káidě speciální jednotku průzkumníků a do Iráku oddíl vojenské policie. Na otázku, zda tím je český příspěvek světovému tažení vyčerpán, neexistuje prozatím jasná odpověď. „Ještě přesně nevíme,“ říká muž, do jehož působnosti toto dnes nejvýznamnější české angažmá patří – ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Tam nemůžu, generále

Mezi čtyřiatřiceti účastníky protisaddámovské operace je Česko jedinou zemí, která v Iráku nebude mít v nejbližší době žádné vojáky. O osudu a úkolech vojenských policistů rozhodne ještě letos parlament. Jak to dopadne a jestli slibovaný oddíl vůbec pojede, není jisté.

„My na výboru jsme vládní návrh na vyslání policistů do Iráku schválili, ale vlivní sociální demokraté byli proti,“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].