Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Co rozhodne v příštím roce americké prezidentské volby? Nestane-li se nic hrozného v Iráku, pak zřejmě rozhodnou pracovní místa – nechal se ve středu na rozlučkovém večírku pro novináře slyšet velvyslanec Craig Stapleton. Říkal to spokojeně, čísla totiž hrají čím dál víc pro jeho přítele George Bushe, jemuž Stapleton povede kampaň na severozápadě Států. Zaměstnanost roste už čtyři měsíce v řadě, byť v listopadu „jen“ o 57 000 nových míst.

Z pohledu zaměstnanosti je třeba číst i Bushovo čerstvé rozhodnutí zrušit cla na ocel. Když je v březnu 2002 vzdor protestům liberálů Amerika zavedla, průmysl byl v recesi a každý měsíc v něm ubývalo sto tisíc míst. Dnes se ocelářství zmátořilo, hutě National Steel a Bethlehem Steel převzala konkurence, úbytek míst se zastavuje. Jak připomíná britský týdeník The Economist, víc než ochranářské clo se o to zasloužil pokles dolaru (loni v březnu stál 1,15 eura, dnes 0,83), díky němuž zlevnil vývoz a podražil dovoz. Ke všemu Evropané získali svolení Světové obchodní organizace, aby od 15. prosince uvalili odvetná cla na džusy z Floridy nebo motocykly Harley Davidson z Wisconsinu. Komisař Evropské unie pro obchod Pascal Lamy není na hlavu padlý: vybíral právě ty státy, kde Bush potřebuje každý hlas, aby vyhrál příští prezidentské volby.

•••

Minulé úterý na debatě Respektu v Ústí nad Labem se rozdíl mezi myšlením právníků a neprávníků ukázal nejvýrazněji na této otázce: Bude-li konkurzní soudce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].