Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tři plus pět plus osm

Francouzský ministr školství Luc Ferry pootevřel jednu z Pandořiných skříněk domácí politiky – reformu školského systému. Vysoké školy by měly pokročit, jak říká, „v procesu modernizace“. Záměr ale naráží na tuhý odpor studentů. Barikády ze židlí a stolů u vchodu do univerzitních budov, před nimiž skanduje hlouček mladých lidí s transparenty v rukou. Takový je v posledních týdnech obrázek některých francouzských měst. Reforma sleduje dva cíle – harmonizovat studijní plány a diplomy s evropskými praktikami a svěřit vysokým školám vyšší míru nezávislosti na centrální administrativě.

mobrazek_1834.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1834.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Tyto dvě mladé ženy si nechtějí konkurovat. Foto: Globemedia / Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Tyto dvě mladé ženy si nechtějí konkurovat. Foto: Globemedia / Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Francouzský ministr školství Luc Ferry pootevřel jednu z Pandořiných skříněk domácí politiky – reformu školského systému. Vysoké školy by měly pokročit, jak říká, „v procesu modernizace“. Záměr ale naráží na tuhý odpor studentů.

Začalo to v Bologni

Barikády ze židlí a stolů u vchodu do univerzitních budov, před nimiž skanduje hlouček mladých lidí s transparenty v rukou. Takový je v posledních týdnech obrázek některých francouzských měst. Reforma sleduje dva cíle – harmonizovat studijní plány a diplomy s evropskými praktikami a svěřit vysokým školám vyšší míru nezávislosti na centrální administrativě. V prvním případě se jedná o sbližování na evropské úrovni, které započala dohoda 29 ministrů školství celého kontinentu, sjednaná v Bologni v červnu 1999. Tehdy padlo rozhodnutí vytvořit společný „prostor vzdělanosti“, aby se dosáhlo větší mezinárodní mobility studentů a mohlo se konkurovat americkému systému. Proto vznikl jednotný kreditní systém a třístupňová škála vysokoškolských diplomů – bakalářský po třech letech studia, magisterský po pěti letech a doktorandský po osmi letech.

Reformu – dost zlehka – zahájil v roce 2000 tehdejší ministr Claude Allegre a významněji v ní pokročil jeho nástupce Jack Lang. Dvacet univerzit z celkem devadesáti přešlo na studia organizovaná podle modelu 3+5+8. Současný šéf rezortu, Luc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].