Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Slovenští Romové před branami

Občané, nebojte se. Udělám vše pro to, abych vás ochránil před nájezdem slovenských Romů, slíbil ministr vnitra Stanislav Gross před třemi týdny, když vláda projednávala dokument jeho úřadu, nazvaný Analýza soudobé migrace a usazování příslušníků romských komunit ze Slovenska na našem území. Analýza však neobsahuje ani jediný řádek o tom, že by k nám v poslední době přicházelo víc Romů z východu než kdykoli jindy. Přesto je však dobré věnovat slovenským Romům pozornost. Většina zdejších Romů přišla ze Slovenska a většina slovenských Romů má u nás příbuzné. Jejich komunity na obou stranách hranice jsou spojité nádoby. A navíc jsou slovenští Romové na dně, zatímco ti naši teprve na cestě dolů. Znalost slovenské situace by politikům ukázala, kam až mohou soužití s menšinou dovést.

mobrazek_1816.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1816.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Adresáti budoucí české rozvojové pomoci? Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Adresáti budoucí české rozvojové pomoci? Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Občané, nebojte se. Udělám vše pro to, abych vás ochránil před nájezdem slovenských Romů, slíbil ministr vnitra Stanislav Gross před třemi týdny, když vláda projednávala dokument jeho úřadu, nazvaný Analýza soudobé migrace a usazování příslušníků romských komunit ze Slovenska na našem území. Analýza však neobsahuje ani jediný řádek o tom, že by k nám v poslední době přicházelo víc Romů z východu než kdykoli jindy. Přesto je však dobré věnovat slovenským Romům pozornost. Většina zdejších Romů přišla ze Slovenska a většina slovenských Romů má u nás příbuzné. Jejich komunity na obou stranách hranice jsou spojité nádoby. A navíc jsou slovenští Romové na dně, zatímco ti naši teprve na cestě dolů. Znalost slovenské situace by politikům ukázala, kam až mohou soužití s menšinou dovést.

Statisíce v chatrči

Konec listopadu, pár stupňů nad nulou. Ze zahnuté trubky trčící kolmo ze země teče voda na blátivou cestu. Asi šestileté dítě drží v proudu kanystr, veliký svetr, jediné oblečení, které má na sobě, je už celý mokrý. Bosýma nohama capká v louži. Jsme na kraji Rudňan, jedné z dvaceti sedmi romských osad v okrese Spišská Nová Ves. U jediného zdroje vody pro zdejších zhruba pět set obyvatel. Nezvyklá návštěva brzy přiláká hlouček dalších dětí. Některé jsou navzdory zimě úplně nahé. „Ujo, odfoť ma,“ volají všechny.

Rudňanská osada vznikla koncem osmdesátých let. Těžaři tu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].