Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Prázdné hlavy nevadí

Minulou středu krátce po čtvrté odpoledne se Poslaneckou sněmovnou rozlehl potlesk: rozdílem jednoho hlasu prošel státní rozpočet na příští rok. Jeho celkové obrysy – především to, že deficit činí rekordních 115 miliard – byly nicméně už známy. Ve středu proběhla pouze tradiční mikulášská nadílka: poslanci se snažili na poslední chvíli pro své voliče přihodit pár milionů korun.

Když ne dveřmi, oknem

Na okraji Moravského krasu je vesnička Petrovice s pouhými 409 obyvateli. Na první pohled se od těch sousedních liší: vinou se tu čerstvě opravené silnice a chodníky, novotou září zrekonstruovaná radnice a nedaleko hlavní cesty jsou tenisové kurty s umělým povrchem. Ujdeme-li pouhých několik set metrů za vesnici, hladkou silnici vystřídá klasická hrbolatá cesta.

Důvod zázraku v Petrovicích je jediný: padesát milionů ze státního rozpočtu, které vesnice dostala za posledních sedm let. Mnohem větší obce v okolí přitom dostávají sumy maximálně v řadech statisíců korun. Jak to Petrovice dělají? „Musíte stále otravovat. Kde? Přece v parlamentu. Když vás vyhodí dveřmi, musíte vlézt oknem a říkat, že je to neodkladné, že je havarijní stav, a podobně,“ prozrazuje návod starosta Petrovic Vladimír Paulík, někdejší poslanec za Unii svobody.

Letos Petrovice požádaly o další miliony, aby si za ně vybudovaly novou hasičskou zbrojnici, a rozpočtový výbor je opět nezklamal. Sněmovně navrhl, aby na „rekonstrukci hospodářské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].