Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Občanům vstup zakázán

Politici nenápadně zrušili další z novot, která jim komplikovala práci od chaotických dob „sametové revoluce“. Poslanecký výbor zakázal novinářům pohyb v části parlamentních kuloárů a plánuje znepřístupnit i jejich zbytek. Oficiální důvody jsou dva: strach z teroristů a touha po klidu na práci. Ale zátaras, který se tím staví mezi politickou reprezentaci a veřejnost, má v českých podmínkách mimořádnou důležitost.

Mrakodrap Vymětal

„Nechci dopadnout jako mrakodrapy v USA, které s teroristickým útokem nepočítaly, a proto když k němu došlo, nebyly na to připraveny a spadly. I když v tuhle chvíli na nás teroristé neútočí, zítra to může být opačně,“ říká předseda komise pro práci sněmovny Karel Vymětal (KSČM) na vysvětlenou, proč on a jeho kolegové minulý týden zásadně omezili pohyb novinářů v zákulisí dolní komory.

Český sněm byl od počátku své obnovené polistopadové historie koncipován tak, aby občané neměli žádnou šanci na bližší kontakt se svou reprezentací. Běžný návštěvník nesmí vkročit jinam než na galerii nad zasedacím sálem. Veřejnost je tak již řadu let odkázána na informace z médií, jejichž zástupci až dosud mohli chodit až do foyer u zasedacího sálu a tam s politiky hovořit. V čím dál nemluvnější praxi české demokracie to bylo jedno z posledních míst, kde se ani vysoce postavení členové administrativy nemohli před otázkami ukrýt za jinak stále neprostupnější hradbu sekretářek, tajemníků a mluvčích. Vymětalova…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].