Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Německo: přednáška v ZOO, seminář v metru

V Německu se studenti bouří už celý měsíc. Minulou středu proběhla další vlna demonstrací – tentokrát ve Frankfurtu nad Mohanem, Berlíně a Lipsku. Ozývají se prakticky všechny školy z celé země, přestože důvody nejsou zcela shodné.

V Berlíně se studenti bouří proti radikálnímu snížení výdajů na vysoké školy, jež je doprovázeno zavedením poplatků za prodloužené studium. V současné době finanční prostředky stačí pouze na 85 tisíc z celkového počtu 135 tisíc studijních míst. Mnoho oborů bude muset být zredukováno, někteří pedagogové propuštěni. Tato opatření ovšem nemá, jako i v případě ostatních zemí, na svědomí Schröderův spolkový kabinet, ale sama zemská vláda – v případě Berlína městská vláda neboli Senát. Berlínský rozpočet zatížený obrovským dluhem hledá úspory a musel je hledat i v kapitole školství. I když rudo-rudý Senát – městu vládne koalice sociálních demokratů SPD a postkomunistů PDS – na svém rozhodnutí trvá, studenti nepolevují. Nedávno na den okupovali kancelář jednoho senátora, ze které se poté přesunuli do sídla PDS. O pár dní později na dvě hodiny obsadili Červenou radnici, sídlo berlínské vlády.

V Hesensku studenti nesouhlasí s poplatky za prodloužené studium, které vláda křesťanského demokrata Rolanda Kocha plánuje zavést od příštího akademického roku. Platby se budou pohybovat mezi 500 až 900 eury za semestr. Stávka na frankfurtské univerzitě už běží více než měsíc a neztrácí na intenzitě. Kochův kabinet ale není…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].