Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Krátký let pilota z Litvy

mobrazek_1832.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1832.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Paksas: Odpovím vám písemně. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Paksas: Odpovím vám písemně. Foto: ČTK • Autor: Respekt

Paksasgate a Paksasšou je termín, jímž novináři v Litvě začali označovat skandál prezidenta Rolandase Paksase, podezřelého ze spolupráce s lidmi napojenými na ruský organizovaný zločin. Země, která byla pro své tempo ekonomického rozvoje označována přídomkem pobaltský tygr, se tak dostala na stránky světového tisku ve zcela jiných souvislostech.

Občan Borisov

Když 46letý bývalý dvojnásobný premiér a starosta hlavního města Vilniusu Paksas zvítězil v prezidentských volbách na začátku ledna, vyvolal překvapení. Nebyl favoritem, ale v prvém kole skončil jako druhý s necelými 20 % hlasů za dosavadním prezidentem Valdasem Adamkusem, který se s 35 % a podporou hlavních politických strana zdál být jasným vítězem. V druhém kole však Paksas, slibující rozhodný boj proti korupci a kriminalitě, Adamkuse porazil: obdržel téměř 55 % hlasů.

Vzlet oproti Adamkusovi o třicet let mladšího, původní profesí akrobatického pilota, Paksase na vrchol kariéry umožnila kampaň, jejímž hlavním sponzorem byl ruský podnikatel a majitel letecké firmy Jurij Borisov. Na tento účel Paksasovi věnoval 400 tisíc dolarů, a ten tak mohl vynaložit na kampaň dvakrát více prostředků než Adamkus, a do agitace v masmédiích dokonce pětkrát více. Jak nyní vychází najevo, litevská tajná služba Borisova sledovala už nejpozději od roku 1998 – což měl Paksas pochopitelně vědět. Podle odposlouchaných telefonních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].