Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jak pejsek s kočičkou vařili film

mobrazek_1804.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1804.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Tak to vyklop, Marhoule: Odkud sis vypůjčil tuhle scénu? Foto: Warner Bros • Autor: Respekt
Fotografie: Tak to vyklop, Marhoule: Odkud sis vypůjčil tuhle scénu? Foto: Warner Bros • Autor: Respekt

Český film je na klasické žánrové filmy velmi chudý. Na detektivku, muzikál nebo parodii se špatně shánějí peníze, diváci je příliš nevyhledávají a předně – nemají u nás tradici. Už proto stojí za pozornost režijní debut producenta Václava Marhoula Mazaný Filip, jenž měl premiéru minulý týden: vášnivý fanoušek americké kinematografie se rozhodl, že svou prvotinu natočí jako parodii starých amerických detektivek, obohacenou o muzikálové prvky. Jeho pocta žánrovému filmu ale narazila na několik zásadních problémů.

Takhle to mám rád

Mazaný Filip měl být především vtipnou parodií osobitých detektivních románů Raymonda Chandlera, které přivedly na svět legendárního soukromého detektiva Phila Marlowa. Václav Marhoul napsal scénář sám podle stejnojmenné hry divadla Sklep, která se hrála na přelomu 80. a 90. let. Na rozdíl od divadelního zpracování však Marhoul neparoduje pouze Chandlerův styl, ale celé sklepácké číslo prošpikoval narážkami a citacemi ze svých oblíbených filmů. To jeho snímek rozděluje na dvě pomyslné roviny.

První z nich tvoří samotný příběh detektiva, snažícího se objasnit záhadné zmizení řidiče jednoho z mafiánských bossů. Soukromé očko Phil Marlowe (Tomáš Hanák) při pátrání pronikne do těch nejtemnějších zákoutí Los Angeles a Hollywoodu a postupně se dostane do křížku se stárnoucí filmovou divou, s mafií i policií. Příběh a dialogy se nesou zcela v duchu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].