Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bush se dočkal dobrých zpráv

Po více než dvouleté stagnaci, která s sebou přinesla nezaměstnanost kolem 7 %, se v USA objevuje optimismus. Už šesté čtvrtletí vykazuje ekonomika mírný růst a v uplynulých třech měsících HDP vzrostl dokonce o 8,2 %. Jedná se o nejvyšší čtvrtletní nárůst HDP od roku 1984. Pracovní produktivita podle některých průzkumů dosahuje historického maxima a hlavní burzovní ukazatele – Dow Jones a Nasdaq – se začínají pohybovat v oblastech, v nichž se naposledy nacházely v létě před 11. zářím 2001. Těžko si představit řeč čísel, která by v tuto už téměř předvolební chvíli mohla lahodit uším prezidenta George W. Bushe více.

mobrazek_1830.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1830.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Za lék pro vašeho chlapce zaplatíte tři dolary, madam. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Za lék pro vašeho chlapce zaplatíte tři dolary, madam. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Po více než dvouleté stagnaci, která s sebou přinesla nezaměstnanost kolem 7 %, se v USA objevuje optimismus. Už šesté čtvrtletí vykazuje ekonomika mírný růst a v uplynulých třech měsících HDP vzrostl dokonce o 8,2 %. Jedná se o nejvyšší čtvrtletní nárůst HDP od roku 1984. Pracovní produktivita podle některých průzkumů dosahuje historického maxima a hlavní burzovní ukazatele – Dow Jones a Nasdaq – se začínají pohybovat v oblastech, v nichž se naposledy nacházely v létě před 11. zářím 2001. Těžko si představit řeč čísel, která by v tuto už téměř předvolební chvíli mohla lahodit uším prezidenta George W. Bushe více.

Hlupáku, poslouchej

Pokud se za měřítko vezme jeden z klíčových sloganů Billa Clintona, jenž výraznou měrou přispěl k jeho vítězství v prvních prezidentských volbách v roce 1992 – „hlupáku, základní problém tkví přeci v ekonomice“ –, tak by se Bush opravdu mohl radovat, přestože na šampaňské je zatím brzo. Průzkum Los Angeles Times pokrývající celoamerické nálady varuje před optimismem. 54 % Američanů se domnívá, že se USA nacházejí v horší situaci než před třemi lety, kdy Bush nastoupil do úřadu – opak si myslí jen 18 % –a 43 % voličů hájí názor, že opatření, která prezident prosadil, hospodářství oslabila. Vtip je v tom, že expanze ekonomiky zatím není spojena se snižováním nezaměstnanosti nebo s výrazným boomem na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].