Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pozor, láme se chleba

Kdy vypukne válka proti Iráku? Tak se již dlouho ptají miliardy občanů celé planety i analytici v médiích. Lze říci, že tento týden to patrně nebude, ale přijdou významné a možná rozhodující události. V pondělí předloží zbrojní inspektoři OSN svou zprávu o Saddámově arzenálu zbraní hromadného ničení. Nevyhnutelný důvod k válce z ní však asi nevyplyne. V úterý přednese George W. Bush tradiční Poselství o stavu Unie. Válku proti Iráku v ní zřejmě nevyhlásí, ale k věci se vyjádří zcela nepochybně. A ve středu bude Rada bezpečnosti OSN jednat o zmíněné zprávě svých inspektorů a dalším postupu. Přijme novou rezoluci, která výslovně schválí válku? (Dosavadní rezoluce č. 1441 jen umožňuje takový výklad.) USA a Velká Británie by se bez ní obešly, rezoluci by si však přály mnohé evropské státy včetně Česka a rovněž Rusko s Čínou disponující právem veta v Radě. Nebo Rada vše nechá tak, jak je – na bedrech Američanů? Rozložení sil odpovídá spíše druhá možnost, ale nechme se překvapit. To vše se odehrává v situaci, kdy se rýsuje mnohem reálnější hrozba – jaderný program Severní Koreje.

Fotografie: Přitáhne Bush Blaira ještě blíže k Americe, nebo Blair Bushe k Evropě? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Přitáhne Bush Blaira ještě blíže k Americe, nebo Blair Bushe k Evropě? Foto ČTK • Autor: Respekt

Kdy vypukne válka proti Iráku? Tak se již dlouho ptají miliardy občanů celé planety i analytici v médiích. Lze říci, že tento týden to patrně nebude, ale přijdou významné a možná rozhodující události. V pondělí předloží zbrojní inspektoři OSN svou zprávu o Saddámově arzenálu zbraní hromadného ničení. Nevyhnutelný důvod k válce z ní však asi nevyplyne. V úterý přednese George W. Bush tradiční Poselství o stavu Unie. Válku proti Iráku v ní zřejmě nevyhlásí, ale k věci se vyjádří zcela nepochybně. A ve středu bude Rada bezpečnosti OSN jednat o zmíněné zprávě svých inspektorů a dalším postupu. Přijme novou rezoluci, která výslovně schválí válku? (Dosavadní rezoluce č. 1441 jen umožňuje takový výklad.) USA a Velká Británie by se bez ní obešly, rezoluci by si však přály mnohé evropské státy včetně Česka a rovněž Rusko s Čínou disponující právem veta v Radě. Nebo Rada vše nechá tak, jak je – na bedrech Američanů? Rozložení sil odpovídá spíše druhá možnost, ale nechme se překvapit. To vše se odehrává v situaci, kdy se rýsuje mnohem reálnější hrozba – jaderný program Severní Koreje.

Tucet prázdných hlavic

Představa, že zbrojní inspektoři OSN najdou v Iráku do 27. ledna „kouřící zbraň“, zásadní a jednoznačný důkaz existence Saddámova zakázaného arzenálu, nebyla moc realistická. Za poslední dva týdny zaznamenali jen dva úlovky: na letišti v Bejrútu zadrželi dodávku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].