Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mimochodem

Vojska se stahují do pouště, kde byl kdysi ráj. Zřejmě se schyluje k válce, které se jako spojenec nejmocnější země světa účastní i česká jednotka. V místech, kde podle mýtu stvořil Hospodin člověka a kam věda klade kolébku civilizace, se údajně nalézají zbraně hromadného ničení, jimiž zlovolní teroristé hodlají civilizaci zahubit. Ale možná tam nejsou, co my víme. Příslušné instituce přesto vytrvale zkoumají naše mínění, jako by na něm závisela oprávněnost podezření.

Čím zamlženější je skutečnost, tím víc se každý rozhoduje podle svých sympatií či antipatií k USA. Jeden tábor věří, že Bush ví, co dělá, druhý je přesvědčen, že to neví, protože je omezený texaský trouba, jiní připouštějí, že má solidní informace, ale zneužívá je ve prospěch vlastní země na úkor zbytku světa, další připomínají trvalé americké zásluhy o šíření svobody a demokracie. Karikaturisté komunistické éry by si s Bushem poradili stejně snadno jako s Eisenhowerem či Adenauerem, takto však vládne zmatek. Každý jako by hovořil jinou řečí. Pozůstatky Babylonu, kde k něčemu podobnému došlo poprvé, se ostatně nacházejí ve směru útoku na Bagdád. Ve stejném prostoru kdysi první člověk okusil zapovězené plody ze stromu poznání dobra a zla, s rozlišováním obojího máme však trvalé potíže.

Poušť, kde kdysi býval ráj, možná skrývá peklo v podobě otravných plynů, koncentrovaných jedů, zabijáckých bakterií či atomových jader dychtících se rozštěpit v nejlidnatějších centrech Západu. Desetina příslušníků…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].