Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Homogenní muž

Do debaty o přistěhovalectví, která v současnosti hýbe Evropou, přidalo teď dva příspěvky i Česko. Jednak zdejší ombudsman provedl kontrolu v táborech pro uprchlíky a podmínky v nich označil za srovnatelné s kriminálem. A za druhé se k tématu rázně vyjádřil ideolog české občanské pravice Václav Klaus. V článku „Co s přistěhovalci“ napsaném před týdnem pro Lidové noviny přišel s varováním, že imigranti přinášejí „výrazné narušování kulturní homogenity jednotlivých zemí, což uvnitř nich zvyšuje napětí a nejistotu“.

Někde v Africe

Debatovat o tom, zda přijímat či nepřijímat přistěhovalce, je samozřejmě na místě a Západ tak už několik let, i kvůli tlaku populistických politiků, činí. Také Klausův názor není vepsán do obvyklého textu, ale jako úvod k recenzi knihy Australana Wolfganga Kaspera. Ten je představen jako odpůrce „módní multikulturální politiky“, když upozorňuje, že přistěhovalci „se stěhují s hluboce zakořeněným kulturním zavazadlem a mění podstatu společnosti, v níž se usazují“. Myšleno k horšímu.

Recenze Kaspera přitom ale ukazuje nemalý problém: jakmile se akademická úvaha dostane do pera či úst vlivného politika, může působit jako nepřijatelný populismus. Vzbuzuje totiž příliš mnoho otázek, které nemohou zůstat bez odpovědi.

Předně – navozovat dojem, jak to činí Klaus, že dnešní přistěhovalecké politice Západu vévodí nějaký nadšený multikulturalismus, je zcela scestné.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].