Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Špína, která vás nezamaže

mobrazek_1791.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1791.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Muslimská panna Senay: jaká by to mohla být láska, nebýt těch obchodníků s orgány. • Autor: Respekt
Fotografie: Muslimská panna Senay: jaká by to mohla být láska, nebýt těch obchodníků s orgány. • Autor: Respekt

Je jen málo problémů, které tolik zaměstnávají západoevropská média a politiky jako příliv imigrantů z ostatních kontinentů. Nárůst obliby nacionalistických stran přímo pramení z bolestné proměny evropských metropolí a téma přistěhovalectví je v současnosti asi hlavní zatěžkávací zkouškou otevřenosti většinové společnosti. Mainstreamová kinematografie se zatím reflexi imigrace spíše vyhýbala, jedna z prvních vlaštovek se ale vůbec objevila v českých kinech – film Špína Londýna známého režiséra Stephena Fearse (Hrdina proti své vůli, Nebezpečné známosti). Ačkoli přináší na plátno důležitý problém, k jeho pochopení bohužel nyní nepomáhá ani v nejmenším.

Černý anděl

Hlavním hrdinou snímku je nigerijský lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor), který z rodné země musel uprchnout před falešným obviněním, že upálil svou manželku. Přes den v Londýně pracuje jako šofér a v noci jako recepční v luxusním hotelu Baltic. Postupně se zamotává nejen do milostného vztahu s tureckou imigrantkou Senay (Audrey Tautou), kterou dosti nevybíravým způsobem pronásledují imigrační úředníci, ale také do ilegálního obchodu s lidskými orgány. Příběh tedy osciluje někde na hranici mezi melodramatem a thrillerem.

Zajímavá je ve filmu typologie imigrantů. Setkáváme se s černým lékařem s duší anděla (Okwe), nevinnou muslimskou pannou toužící po Americe (Senay), neskutečně inteligentním a život s nadhledem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].