Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Putinovské nástrahy pro Gruzii

Kdo by dnes před občany někdejšího Sovětského svazu vychvaloval občanské svobody a demokracii, dočká se pravděpodobně jen zlostného mávnutí rukou. Pro většinu Rusů, Gruzínců, Kazachů či Arménů jsou to prázdné fráze, které v jejich očích nemohou vynahradit dramatický propad sociálního standardu a vůbec starých jistot všeho druhu.
Tato frustrace minulý týden přispěla k pádu gruzínského prezidenta Eduarda Ševardnadzeho. Ale tato frustrace také v postsovětském prostoru vynáší k moci vůdce s pevnou rukou – na prvním místě Vladimira Putina, který zanedlouho zřejmě potvrdí svou moc a popularitu vítězstvím svých spojenců v nadcházejících volbách do parlamentu. Gruzínci budou potřebovat notnou dávku odhodlání i štěstí, aby se cestě k putinovskému stylu vlády vyhnuli.

mobrazek_1761.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1761.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Revoluce skončila, práce začíná. Foto čtk • Autor: Respekt
Fotografie: Revoluce skončila, práce začíná. Foto čtk • Autor: Respekt

Kdo by dnes před občany někdejšího Sovětského svazu vychvaloval občanské svobody a demokracii, dočká se pravděpodobně jen zlostného mávnutí rukou. Pro většinu Rusů, Gruzínců, Kazachů či Arménů jsou to prázdné fráze, které v jejich očích nemohou vynahradit dramatický propad sociálního standardu a vůbec starých jistot všeho druhu.

Tak lákavá tvrdá ruka

Tato frustrace minulý týden přispěla k pádu gruzínského prezidenta Eduarda Ševardnadzeho. Ale tato frustrace také v postsovětském prostoru vynáší k moci vůdce s pevnou rukou – na prvním místě Vladimira Putina, který zanedlouho zřejmě potvrdí svou moc a popularitu vítězstvím svých spojenců v nadcházejících volbách do parlamentu. Gruzínci budou potřebovat notnou dávku odhodlání i štěstí, aby se cestě k putinovskému stylu vlády vyhnuli.

Svržení Eduarda Ševardnadzeho proběhlo tak rychle a nekrvavě, že se mluví o gruzínské variantě „sametové revoluce“. Starý státník, na Západě dosud známý a oblíbený coby poslední sovětský ministr zahraničí a jeden z poslů reformní „perestrojky“, byl těsně po parlamentních volbách 2. listopadu nejprve opozicí obviněn z falšování výsledků a z neschopnosti řešit problémy země – a poté za masových demonstrací sesazen nenásilným parlamentním pučem.

Problémů je skutečně dost: většina občanů Gruzie žije pod hranicí příjmu jeden dolar na den, země byla zdevastována…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].