Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Čečenci v Čechách

mobrazek_1769.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1769.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Běžná pouliční scéna v Grozném. Všude dobře, doma nejlíp. Foto profimedia cz / corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Běžná pouliční scéna v Grozném. Všude dobře, doma nejlíp. Foto profimedia cz / corbis • Autor: Respekt

Ve společenské místnosti se na sedačkách přišroubovaných k podlaze tlačí asi třicet lidí. Běženci v táboře. Před několika týdny uprchli z domova před válkou a měli jediný cíl: dostat se z prokletého Čečenska někam, kde by šlo normálně žít. Cesta na vysněný západ Evropy je zavedla do Čech, přišli ale pozdě. Skulina ve hranicích s Evropskou unií se právě zavřela a oni uvízli mezi strohými stěnami zdejších „záchytných zařízení“. Vrátit zpět se nemohou, zůstat nebo jít dál taky ne. Co s nimi bude, nikdo neví.

Stín pomsty

Aslanovi (25), který z obav o svou bezpečnost nechce zveřejnit skutečné jméno, se téměř podařilo bez úhony přečkat první čečenskou válku v půli devadesátých let. Těsně před jejím koncem ho však do konfliktu vtáhl nemířený granát. Rusové tehdy v srpnu 1996 naslepo ostřelovali grozenské předměstí Černorečie a jednou z obětí palby byl i Aslanův otec. Aslan otce pochoval na dvorku, rodinná tragédie má však v čečenské společnosti ještě další rozměr – oběť vraždy je potřeba pomstít. Je to otázka cti. Aslan byl nejstarší syn.

Ruské jednotky odtáhly pár týdnů po osudové kanonádě, za tři roky byly ale zpátky a válka se rozhořela nanovo. Aslan mezitím založil vlastní rodinu, pomstít otce proto odešel k partyzánům do hor jeho šestnáctiletý bratr. V Aslanově domě se setkávali čečenští bojovníci a někdy tu ukrývali zbraně. Bratr padl v přestřelce s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].