Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Čachry s ruským dluhem nekončí

Už tento týden by měly být dohodnuty podrobnosti o prodeji třináctimiliardového dluhu Ruska u České republiky. Podle neoficiálních informací přinese prodej dluhu do vyždímané státní kasy čtyři a půl miliardy korun. Má to jednu vadu na kráse: Špidlova vláda chce prodat ruskou pohledávku opět firmě Falkon Capital. Tato vysoce podezřelá firma přitom ruský dluh vyřizovala už za časů Miloše Zemana a skončilo to dodnes nerozpleteným skandálem.

Zelinka je přesvědčil

„S ruským protějškem, náměstkem Kolotuchinem, už jsme připravili technické podmínky transakce, ale prozradíme je až v prosinci,“ říká o prodeji dluhu hlavní český vyjednavač, náměstek ministra financí Ladislav Zelinka. To je zatím všechno, co vláda veřejnosti o podrobnostech dluhu řekla. Operace je totiž – jako minulý obchod – tajná.

Z dílčích vyjádření politiků a státních úředníků lze poskládat mozaiku, jak transakce vzniká. Rusko dnes dluží České republice přibližně třicet miliard korun. Něco přes polovinu dluhu by měla Moskva vrátit prostřednictvím už dojednaných dodávek vojenského materiálu, například transportních letounů a vrtulníků nebo námořních lodí. O zbytku – zmíněných třinácti miliardách – se jednalo. Ruský návrh zněl: prostřednictvím zboží a finančních splátek vám celou sumu vrátíme do roku 2020. Česká vláda ale chce peníze ihned, a tak se letos 28. dubna rozhodla, že pohledávku prodá za třetinovou hodnotu firmě Falkon, která se pak sama…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].