Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Šílená cesta českých krav

Venkovské silničky v Orlických horách přeťaly zátarasy, po vsích hlídkuje policie a muži speciálně nasazené bezpečnostní agentury. V kraji kolem Lomnice nad Popelkou začalo zabíjení krav kvůli podezření na mozkovou nemoc BSE, která je jídlem přenosná i na člověka.
Jsou dvě hodiny v noci a jediné světlo v Syřenově svítí z kravína na kraji vesnice. Právě odsud má za chvíli vyrazit na cestu k jatkám třináct krav z bezmála devítisethlavého stáda určeného veterináři k preventivní likvidaci, protože patří do jednoho chovu s krávou nakaženou BSE. „Vaše dokumenty, prosím,“ vítá návštěvníka před syřenovským družstvem hlídkující policista.

mobrazek_1714.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1714.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Probuďte se, poslední cesta začíná. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Probuďte se, poslední cesta začíná. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Venkovské silničky v Orlických horách přeťaly zátarasy, po vsích hlídkuje policie a muži speciálně nasazené bezpečnostní agentury. V kraji kolem Lomnice nad Popelkou začalo zabíjení krav kvůli podezření na mozkovou nemoc BSE, která je jídlem přenosná i na člověka.

Tak už tam zalezte

Jsou dvě hodiny v noci a jediné světlo v Syřenově svítí z kravína na kraji vesnice. Právě odsud má za chvíli vyrazit na cestu k jatkám třináct krav z bezmála devítisethlavého stáda určeného veterináři k preventivní likvidaci, protože patří do jednoho chovu s krávou nakaženou BSE. „Vaše dokumenty, prosím,“ vítá návštěvníka před syřenovským družstvem hlídkující policista. Pečlivě si opisuje jména z průkazů do služebního bloku, zatímco kolem něj najíždí k otevřeným vratům kravína kamion na přepravu zvířat. Veterinářka naposled kontroluje, zda se čísla uvedená v papírech shodují s čísly v uších vybraných krav. Odškrtnuté kusy pak pět družstevníků lopatami a dřevěnými tyčemi nahání na kamion. Zpočátku to celkem jde, ale posledních sedm krav už do auta nechce. Zaměstnanci je mlátí lopatami po hlavách. „Ne, to ne, to nedělejte,“ volá veterinární lékařka a chytá jednoho z nich za ruku. Přesto pár ran ještě padne. „No, tak, holky, zalezte tam,“ křičí na zvířata nahaněč. Za půl hodiny je korba plná a kamion vyráží na stokilometrovou cestu k jatkám v obci Žichlínek u…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].