Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Reálným důchodcům fiktivní účty

Lídři stran vládní koalice se minulý týden dohodli na tom, jak by měla vypadat dlouho ohlašovaná reforma českého penzijního systému. Detaily ještě zdaleka nejsou doladěny, rezort práce a sociálních věcí je má představit příští rok a s postupným zavedením nového modelu do praxe by se mělo začít až po roce 2010.
Už v této chvíli je však jisté to, že se koaliční strany nechaly inspirovat důchodovým systémem ve Švédsku. Podívejme se tedy, jak to u Seveřanů s penzemi vypadá.

mobrazek_1718.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1718.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: A prý až budeme v důchodu, tak ty peníze, které jsme měli jenom jako, opravdu dostaneme. Věříš tomu? Foto: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: A prý až budeme v důchodu, tak ty peníze, které jsme měli jenom jako, opravdu dostaneme. Věříš tomu? Foto: Tomki Němec • Autor: Respekt

Lídři stran vládní koalice se minulý týden dohodli na tom, jak by měla vypadat dlouho ohlašovaná reforma českého penzijního systému. Detaily ještě zdaleka nejsou doladěny, rezort práce a sociálních věcí je má představit příští rok a s postupným zavedením nového modelu do praxe by se mělo začít až po roce 2010.

Už v této chvíli je však jisté to, že se koaliční strany nechaly inspirovat důchodovým systémem ve Švédsku. Podívejme se tedy, jak to u Seveřanů s penzemi vypadá.

Workoholičky se mají

Reforma důchodů ve Švédsku byla provedena v roce 1999. Důvody pro to byly stejné jako všude na světě: rostoucí počet penzistů a nižší porodnost. Předchozí „průběžný systém“ byl v principu stejný jako ten současný český – lidé v produktivním věku platili ze svých mezd armádu důchodců, doufajíce, že na ně jednou budou stejně vydělávat nastupující generace. Nynější švédský model posunul odpovědnost za výši důchodu na každého jednotlivce.

Lidé mohou investovat až 2,5 % z celkem 18,5 % svých hrubých platů do penzijního systému, k čemuž si mají možnost zvolit buď centrální státní fond, anebo jeden ze soukromých podílových fondů. Zbylých 16 % se sice stále vyplácí dnešním důchodcům, ale suma odpovídající těmto procentům se sčítá na fiktivním účtu každého člověka. Množství peněz na tomto účtu při nástupu do penze bude rozhodující pro výpočet výše důchodu lidí, kteří dnes…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].