Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pan Kompromis v čele ODS

Občanští demokraté jsou na výsluní: průzkumy jim ukazují minimálně třicetiprocentní podporu voličů a opoziční předáci se už vidí v příští vládě. Jenže do voleb je daleko. Stejně vysoké byly preference ODS i v dobách kabinetu Miloše Zemana, ale ve volbách splaskly. Dnešní největší slabinu ODS vystihl její předseda Mirek Topolánek: „Připouštím, že jsem společnosti nenabídl srozumitelnou vizi. Nicméně na ní pracuji.“ Už bylo načase.

mobrazek_1708.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1708.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Občanští demokraté jsou na výsluní: průzkumy jim ukazují minimálně třicetiprocentní podporu voličů a opoziční předáci se už vidí v příští vládě. Jenže do voleb je daleko. Stejně vysoké byly preference ODS i v dobách kabinetu Miloše Zemana, ale ve volbách splaskly. Dnešní největší slabinu ODS vystihl její předseda Mirek Topolánek: „Připouštím, že jsem společnosti nenabídl srozumitelnou vizi. Nicméně na ní pracuji.“ Už bylo načase.

Komu se zavděčit

Jak to, že ODS při slabosti konkurentů nemá rovnou čtyřicet procent? Protože je tu stále řada středo-pravých voličů, kteří hledají „něco jiného“.

ODS minulé úterý představila velmi zajímavý program pro školství, obranu a na podporu podnikání. Tady strana ukázala své nejlepší stránky. Ve všech třech tématech navrhuje kroky k omezení byrokracie, posiluje svobodnou volbu a naši zodpovědnost v boji proti terorismu. Jak to ale, že vedle ODS je stále místo pro Unii svobody, KDU-ČSL, Evropské demokraty nebo Cestu změny? Protože se vedle konzervativních, věřících a liberálních voličů snaží oslovit populismem a arogancí dokonce extremisty a nacionalisty. A to je pro neortodoxní voliče ODS nepřijatelné. Pokus o tak široký záběr stranu nejvíc rozmělňuje – a kvůli němu se pak občas stávají nepochopitelné věci. Na jedné straně Mirek Topolánek prohlásí, že se mu nelíbí schengenská dohoda o střežení vnějších hranic…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].