Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vraha nikdo neodhalil

Bije a ponižuje děti, stěžovalo si před třemi lety na tehdejšího ředitele dětské psychiatrické léčebny v Lounech Ivana Simrotha několik sester. Marně. Okresní úřad konstatoval – v léčebně je vše v pořádku. Týrání neodhalila při své návštěvě ani zástupkyně ombudsmana. O rok později přesvědčil psychiatr matku patnáctileté pacientky, aby mu ji svěřila do péče. Po několika měsících života v jednom bytě dívku uškrtil. Minulý týden poslal pražský Vrchní soud Ivana Simrotha za vraždu na třináct let do vězení. Zároveň soud řekl: „Selhává ve vztazích, má sklony k agresivitě.“ Zůstává tíživá otázka. Jak je možné, že takový člověk měl absolutní moc nad desítkami dětí?

mobrazek_1675.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1675.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Nenahraditelný odborník Simroth: sto dřepů a děti do klece. Foto MAFA / Dan Materna • Autor: Respekt
Fotografie: Nenahraditelný odborník Simroth: sto dřepů a děti do klece. Foto MAFA / Dan Materna • Autor: Respekt

Bije a ponižuje děti, stěžovalo si před třemi lety na tehdejšího ředitele dětské psychiatrické léčebny v Lounech Ivana Simrotha několik sester. Marně. Okresní úřad konstatoval – v léčebně je vše v pořádku. Týrání neodhalila při své návštěvě ani zástupkyně ombudsmana. O rok později přesvědčil psychiatr matku patnáctileté pacientky, aby mu ji svěřila do péče. Po několika měsících života v jednom bytě dívku uškrtil. Minulý týden poslal pražský Vrchní soud Ivana Simrotha za vraždu na třináct let do vězení. Zároveň soud řekl: „Selhává ve vztazích, má sklony k agresivitě.“ Zůstává tíživá otázka. Jak je možné, že takový člověk měl absolutní moc nad desítkami dětí?

Vždyť má dvě atestace

Psychiatr Ivan Simroth nastoupil do čela lounské léčebny před třemi roky. Jeho hrubé chování k personálu přimělo o půl roku později šestici sester k sepsání žádosti, aby okresní úřad zakročil. Popsaly při té příležitosti nejen vlastní příkoří (nadávky a hrozby z úst šéfa), ale to, jak v léčebně žijí děti. Právě tím, že se naštvané sestry rozhodly upřímně promluvit o útrapách dětí za zdmi ústavu, byla jejich stížnost výjimečná. Zdaleka ne všechny popisované zlořády totiž souvisely s osobou nového šéfa, v léčebně byly už před jeho příchodem, Ivan Simroth k nim ale ještě přidal notnou dávku vlastní agresivity.

Dětem se dávala sedativa, prohřešky – třeba pokus o útěk nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].