Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Obávám se, že to potrvá několik let

DAVID IGNATIUS (53) je prototypem úspěšného amerického novináře. Po studiích na Harvardu a v Cambridgi pracoval v deníku Wall Street Journal (mj. jako zpravodaj na Blízkém východě), od roku 1986 v deníku Washington Post jako zástupce vedoucího redakce, v září 2000 se stal v Paříži šéfredaktorem International Herald Tribune, dnes patří mezi nejvlivnější komentátory Washington Post. V posledních měsících se soustředil na dění v Iráku. Je také autorem pěti knih, v nichž beletristicky zpracovává témata, ke kterým se dostal při své novinářské práci. Žije v Paříži.

mobrazek_1689.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1689.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: DAVID IGNATIUS. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: DAVID IGNATIUS. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

DAVID IGNATIUS (53) je prototypem úspěšného amerického novináře. Po studiích na Harvardu a v Cambridgi pracoval v deníku Wall Street Journal (mj. jako zpravodaj na Blízkém východě), od roku 1986 v deníku Washington Post jako zástupce vedoucího redakce, v září 2000 se stal v Paříži šéfredaktorem International Herald Tribune, dnes patří mezi nejvlivnější komentátory Washington Post. V posledních měsících se soustředil na dění v Iráku. Je také autorem pěti knih, v nichž beletristicky zpracovává témata, ke kterým se dostal při své novinářské práci. Žije v Paříži.

Může se Irák stát pro Ameriku novým Vietnamem?

Mark Twain říkal, že kočka, která jednou skočila na rozpálenou plotnu, už na ni nikdy nešlápne, i kdyby byla už vždycky studená. Jeden moment však analogický být může. Vietnam zdecimoval americkou armádu, její důstojnický sbor a morálku. Armáda ztratila spoustu mladých, nadějných důstojníků, kteří po Vietnamu z vojska odešli, a trvalo bezmála dvacet let, než se rány na morálce zahojily a armáda se vzmohla i personálně. V Iráku jsem potkal velitele, kteří se obávají, že by tahle válka mohla mít podobný efekt. Situace se nevyvíjí dobře, vojáci uvízli v konfliktu, který politici mizerně naplánovali, a podobně jako ve Vietnamu je to armáda, kdo za to platí nejvyšší daň.

Není to Vietnam

V jednom ze svých komentářů jste napsal, že se Američané z Iráku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].