Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Putinova sázka na jistotu

„Pokud se mi podaří vyhrát volby, přivedu s sebou do Kremlu své bývalé kolegy z KGB,“ pronesl Vladimir Putin coby úřadující prezident Ruska v březnu 2000 v rozhovoru pro americkou televizi ABC. „Znám je mnoho let a důvěřuji jim. Nemá to nic společného s ideologií. Je to otázka odborných kvalit,“ objasnil tehdy. Své předsevzetí někdejší šéf Výboru státní bezpečnosti (KGB) splnil, i když ne úplně doslova.
V zahraniční službě v řadách KGB strávil Putin polovinu 70. a celá 80. léta. Nikdy ale prý nebyl horlivým stoupencem komunistů, nýbrž spíše jejich pragmatickým kritikem – ve své vzpomínkové knize ho tak vykresluje Vladimir Usolcev, jeho bývalý kolega z kanceláře KGB na drážďanské Angelikastrasse 4.

mobrazek_1623.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1623.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Tak se na svět dívá Voloďa. Foto: Globemedia / Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Tak se na svět dívá Voloďa. Foto: Globemedia / Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

„Pokud se mi podaří vyhrát volby, přivedu s sebou do Kremlu své bývalé kolegy z KGB,“ pronesl Vladimir Putin coby úřadující prezident Ruska v březnu 2000 v rozhovoru pro americkou televizi ABC. „Znám je mnoho let a důvěřuji jim. Nemá to nic společného s ideologií. Je to otázka odborných kvalit,“ objasnil tehdy. Své předsevzetí někdejší šéf Výboru státní bezpečnosti (KGB) splnil, i když ne úplně doslova.

Putin čekista

V zahraniční službě v řadách KGB strávil Putin polovinu 70. a celá 80. léta. Nikdy ale prý nebyl horlivým stoupencem komunistů, nýbrž spíše jejich pragmatickým kritikem – ve své vzpomínkové knize ho tak vykresluje Vladimir Usolcev, jeho bývalý kolega z kanceláře KGB na drážďanské Angelikastrasse 4. Dnes šestapadesátiletý vysloužilec o „malém Voloďovi“, jak Putinovi přezdívali jeho kolegové, hovoří jako o muži dvou tváří: „Je to člověk, který říká úplně něco jiného, než si myslí. Navenek působil jako konformista, když jsme ale byli pohromadě jen malá skupinka kolegů, překvapoval nás svými politickými názory. Jako právník byl hodně kritický k justičnímu systému v SSSR a sympatizoval s největšími kritiky Kremlu,“ píše Usolcev. Přitom ale Voloďa nikdy nezapochyboval o KGB a její roli v dějinách. Prý nevěřil tomu, že tajná police, jíž se od jejího vzniku v prvních letech komunistického režimu říkalo Čeka, masově…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].