Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

V Oxfordu po mně hodili dort

Bjorn Lomborg (38) vystudoval politické vědy v Kodani. Od roku 1994 působí jako profesor statistiky na univerzitě v Aarhusu. Byl členem hnutí Greenpeace, v roce 2001 však vydal knihu „Skeptický ochránce životního prostředí“, v níž se na základě statistických dat snaží prokázat, že životní prostředí ve světě se nezhoršuje, jak jsou přesvědčeni ekologičtí aktivisté, ale naopak. Kniha vyvolala obrovský ohlas ve světových médiích (britský týdeník The Economist ji například označil za nejdůležitější knihu o věcech veřejných za posledních deset let), řada vědeckých autorit ji naopak považuje za chybnou a nepřijatelnou. Navzdory tomu je Bjorn Lomborg od roku 2002 ředitelem dánského Ústavu pro sledování životního prostředí.

mobrazek_1597.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1597.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Bjorn Lomborg. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Bjorn Lomborg. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Bjorn Lomborg (38) vystudoval politické vědy v Kodani. Od roku 1994 působí jako profesor statistiky na univerzitě v Aarhusu. Byl členem hnutí Greenpeace, v roce 2001 však vydal knihu „Skeptický ochránce životního prostředí“, v níž se na základě statistických dat snaží prokázat, že životní prostředí ve světě se nezhoršuje, jak jsou přesvědčeni ekologičtí aktivisté, ale naopak. Kniha vyvolala obrovský ohlas ve světových médiích (britský týdeník The Economist ji například označil za nejdůležitější knihu o věcech veřejných za posledních deset let), řada vědeckých autorit ji naopak považuje za chybnou a nepřijatelnou. Navzdory tomu je Bjorn Lomborg od roku 2002 ředitelem dánského Ústavu pro sledování životního prostředí.

Mnoho let jste byl členem Greenpeace. Co jste tam dělal?

Byl jsem řadový člen, neúčastnil jsem se žádných akcí nebo demonstrací. Osobně jsem to ale velmi silně prožíval, byla to součást mého myšlení.

A stále ještě je?

Jsem pořád ekologickým aktivistou a samozřejmě vím, že svět má potíže, které je potřeba řešit. Ale nejsem si jistý, že řeší problémy, které jsou skutečně důležité. Myslím, že nás od nich odvádí panikaření ekologů.

Co vás přinutilo změnit názor?

Kniha amerického ekonoma Juliena Simona „The Ultimate Source“, která upozorňuje na to, že životní prostředí se zlepšuje, nikoli zhoršuje, jak tvrdí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].