Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kupčení s Kupčovou

Nejvyšší kontrolní úřad stále nemá nového šéfa – a to je dobře. Ve hře totiž byli pouze dva nevýrazní a konformní politici, Jitka Kupčová (ČSSD) a Miroslav Beneš (ODS). Škoda jen, že jejich propad minulý týden nezapříčinila obava z obsazování kontrolních orgánů stranickými proponenty, ale stojí za ním neúspěšné politické kšefty. Jim se poddala především vládní koalice, která prosazovala Kupčovou.

Volba byla od začátku nastavená špatně, protože nominaci Jitky Kupčové vysvětlovali politici účelově. Chceme někoho, kdo je s námi na jedné lodi, říkali poslanci ČSSD. Koaličním partnerům se návrh moc nelíbil, ale projevili obchodního ducha: Dnes postrčíme vašeho člověka my a zítra zase na oplátku zajistíte křeslo někomu od nás vy. V tancích kolem nového šéfa NKÚ se tak velmi otevřeně manifestovalo, že pro zdejší politiky není podstatná kvalita kandidáta, ale jeho loajálnost, nebo „výtěžek“, který za jeho podporu dostanou.

Nakonec to ale dopadlo jinak. Zjistit, proč někteří vládní poslanci ne-zvedli pro Kupčovou ruku, nejde, protože volba byla tajná, ale ani to v tuto chvíli není podstatné. Důležité je, že se tím otevřela šance navrhnout novou a silnou osobnost mimo stranický svět, která bude zárukou nezávislosti úřadu. Poslanci se diví, proč by nemohli kandidovat. „Politici přece nejsou zločinci,“ zlobí se místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. To rozhodně nejsou, ale pro ně je místo v obou komorách parlamentu, krajských a městských…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].