Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Střelili ho do hlavy

Před pětatřiceti lety jej ze samopalu postřelil ruský voják a od té doby ochrnutý Alexandr Roušal (56) marně čekal na satisfakci. Podobně jako stovky dalších lidí, i on patří k přímým postiženým okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy ze srpna 1968. Těžké zranění mu navždy změnilo život. Cestu k odškodnění obětí srpnové okupace teď otevřeli delegáti ODS, když oznámili, že v Poslanecké sněmovně předloží příslušný zákon.
21. srpna 1968 zbýval Alexandru Roušalovi týden do konce základní vojenské služby. V ten den ale do Československa vtrhla invazní armáda okolních komunistických států a na Roušalovu jednotku řadící se na dvoře kasáren nedaleko Zvolena spustili ze samopalů palbu vojáci z okolojedoucí okupační kolony. Na místě zemřeli dva lidé, další tři – mezi nimi i vojín Roušal, byli těžce zraněni.

mobrazek_1534.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1534.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Tenkrát v srpnu 1968: Pozor, až začnou střílet... Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Tenkrát v srpnu 1968: Pozor, až začnou střílet... Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Před pětatřiceti lety jej ze samopalu postřelil ruský voják a od té doby ochrnutý Alexandr Roušal (56) marně čekal na satisfakci. Podobně jako stovky dalších lidí, i on patří k přímým postiženým okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy ze srpna 1968. Těžké zranění mu navždy změnilo život. Cestu k odškodnění obětí srpnové okupace teď otevřeli delegáti ODS, když oznámili, že v Poslanecké sněmovně předloží příslušný zákon.

Pachatel neznámý, zapomeňte

21. srpna 1968 zbýval Alexandru Roušalovi týden do konce základní vojenské služby. V ten den ale do Československa vtrhla invazní armáda okolních komunistických států a na Roušalovu jednotku řadící se na dvoře kasáren nedaleko Zvolena spustili ze samopalů palbu vojáci z okolojedoucí okupační kolony. Na místě zemřeli dva lidé, další tři – mezi nimi i vojín Roušal, byli těžce zraněni. „Kulka mě zasáhla do hlavy a poranila mi nervovou soustavu,“ vzpomíná Roušal. „Týden jsem ležel v bezvědomí. Když jsem se probral, zjistil jsem, že jsem na celé tělo ochrnutý.“ Vrátit se do života mu trvalo několik let, nakonec se mu ale tělo podařilo alespoň částečně rozpohybovat, i dnes je však na jednu ruku a nohu stále ochrnutý.

I když Roušalův případ začali bezprostředně po incidentu šetřit slovenští vyšetřovatelé, po čase ho uzavřeli s tím, že se nepodařilo prokázat, kdo zranění způsobil, a pachatel tudíž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].